Maan

De temperatuur op de Maan

De Maan is de dichtstbijzijnde hemelse buur van de Aarde maar de twee hemellichamen zijn qua temperatuur een wereld van verschil.

maan, temperatuur, atmosfeer, aarde, zonnestelsel
Maanpakken die de astronauten beschermen tegen extreem hoge en extreem lage temperaturen

De temperatuur van de Maan kan overdag op de Maan een temperatuur van 120 ° (400 Kelvin) bereiken. De dag op de Maan duurt ongeveer twee aardse weken en dat komt omdat de Maan iets minder dan een maand (ongeveer 27,3 dagen) nodig heeft om een van zijn dagen af te ronden.

De nacht op de Maan duurt ook ongeveer twee weken en tijdens die nacht kan de temperatuur kelderen tot -130 °C (140 Kelvin). Op bepaalde plekken in de buurt van de polen van de Maan kan de temperatuur nog verder dalen, tot wel -253 °C (20 Kelvin).

Een reden voor deze dramatische extremen is dat de Maan geen atmosfeer heeft om warmte te isoleren. Het ontbreken van een gasvormige deken betekent ook dat kraters en belangrijke oriëntatiepunten niet eroderen zoals ze op Aarde doen waardoor er eeuwige duisternissen achterblijven in de buurt van de polen van de maan. Daar komen dan ook de laagste temperaturen voor.

De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van de NASA biedt ons de meeste kennis over de tempratuur van de Maan. De missie werd in 2009 gelanceerd en één instrument in het bijzonder, de Diviner Lunar Radiometer, is cruciaal geweest om een beter begrip te krijgen van het klimaat van de Maan.

Het kennen van de temperatuur van de Maan op een bepaalde plek heeft verschillende voordelen. Astronomen die bijvoorbeeld de topografie beter willen begrijpen kunnen door het kennen van de temperatuur van een gebied  veel informatie verzamelen over de hoeveelheid gesteente die aanwezig is in de verschillende regio’s van de Maan. Dit komt omdat maanrotsen langer nodig hebben om op te warmen en af te koelen dan maangrond of regoliet, waardoor wetenschappers bijzondere rotsachtige gebieden kunnen identificeren. Dit gebeurt nadat andere factoren die de maantemperatuur beïnvloeden, zoals breedtegraad en hoogte, buiten beschouwing zijn gelaten.

De breedtegraad speelt een belangrijke rol omdat de as van de Maan zo georiënteerd is dat het zonlicht net over de polen van de Maan strijkt. De maantopografie aan de polen bestaat uit niet-eroderende kraters en spleten die permanent beschaduwde gebieden produceren. Het gebrek aan zonlicht bevordert hier uitzonderlijk koude temperaturen.

Dit brengt meteen een andere belangrijke reden naar voren waarom de temperatuur van de Maan interessant is voor onderzoekers: de ambitieuze reactivering van bemande maanmissies via het Artemis-programma van de NASA.

Eerste publicatie: 2 februari 2013
Laatste volledige revisie: 6 maart 2022

Meer over de Maan