Saturnus

Hoe groot is Saturnus?

De grootte van Satrnus vergeleken met de Aarde
De grootte van Saturnus vergeleken met de Aarde

Voorbij de asteroïdengordel bevindt zich het rijk van de reuzenplaneten. Hier bevinden zich de grote planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Vanwege hun samenstelling worden ze de gasreuzen genoemd en ze zijn inderdaad allemaal vele malen groter dan de aardse planeten die zich in de binnenste delen van het zonnestelsel bevinden.

Neem nu Saturnus, deze gasreus is vernoemd naar de Romeinse god van de landbouw en het is de op één na grootste planeet in het zonnestelsel. De planeet is bekend om zijn mooie ringen en zijn vele manen maar de planeet is ook erg groot.

Diameter

De diameter van Saturnus bedraagt 120.536 ± 8 kilometer. Dat komt overeen met 9,5 * de diameter van de Aarde. Zoals bij alle andere planeten is er wel een verschil tussen de diameter over de polen en de diameter over de evenaar. Deze afplatting wordt veroorzaakt door de draaiing van de planeet.

De polen bevinden zich ongeveer 5904 kilometer dichter bij het centrum van Saturnus dan de punten aan langs de evenaar. Gemeten over de polen is de diameter van Saturnus ongeveer 108.728 ± 20 kilometer en dat is gelijk aan 8,5 * de diameter van de Aarde. Dat is best een groot verschil dat zelfs op foto’s al zichtbaar is.

Volume en oppervlakte

Ook volume en oppervlakte leveren grote getallen op. Het oppervlak van Saturnus beslaat 42,7 miljard km2 en dat is ongeveer gelijk aan 83,7 * het oppervlak van de Aarde maar slechts 68,7% van het oppervlak van Jupiter

Het volume van Saturnus bedraagt 827,13 biljoen km3. Dat betekent dat je er 763 aardbollen en ongeveer 20 maanbollen in kwijt kan. Het volume van Saturnus is slechts 57,8% van Jupiter dus het kan nog groter.

Massa en dichtheid

Natuurlijk is Saturnus veel zwaarder dan de Aarde. De planeet weegt ongeveer 56.360.000 biljoen biljoen kilogram (568.319.000.000.000.000.000.000.000 kg)en dat is ongeveer 95 * de massa van de Aarde maar slechts 30% van de massa van Jupiter.

Als je naar deze getallen kijkt dan roept dat vragen op want hoe kan je nu 763 aardbollen in Saturnus stoppen als die slechts een massa heeft van 95 * de Aarde? Hier komt de dichtheid van de planeet om de hoek kijken. Saturnus is een gasplaneet die een veel lagere dichtheid heeft dan de aardse planeten.

De Aarde heeft een dichtheid van 5,514 gram/cm3 maar de dichtheid van Saturnus bedraagt slechts 0,687 gram/cm3. Saturnus bestaat voornamelijk uit gas dat bestaat onder verschillende drukken. De dichtheid neemt aanzienlijk toe naarmate je naar het binnenste van Saturnus gaat maar de gemiddelde dichtheid is kleiner dan die van water (1 gram/cm3).

Saturnus is in ons zonnestelsel dus een hele kolos maar als we Saturnus vergelijken met de exoplaneten die we de laatste jaren bij andere sterren ontdekken dan zien we dat het nog veel groter kan. Met dank aan de Kepler-missie en andere speurtochten naar exoplaneten hebben we ondertussen tientallen “Super-Jupiters” gevonden en dat zijn dan planeten met een massa tot 80 * de massa van Jupiter.

Er is dus altijd nog een “baas boven baas” als het op de grootte van planeten aankomt.

 

Eerste publicatie: 23 december 2012
Laatste keer aangepast op: 15 oktober 2017

Meer over Saturnus