Venus

Wat is de temperatuur van Venus?

Sif Mons op Ishtar Terra
De vulkaan Sif Mons op het zuidelijke deel van Ishar Terra. Deze schildvulkaan is ongeveer 2 kilometer hoog en heeft aan de basis een doorsnede van 300 kilometer

Ofschoon Venus de tweede planeet is gezien vanaf de Zon is ze wél de heetste planeet in het zonnestelsel. De reden dat Venus warmer is dan Mercurius wordt niet veroorzaakt door de positie in het zonnestelsel maar door het hele dikke wolkendek dat de planeet omhuld.

Een warme deken

In grootte en massa lijkt Venus heel erg op de Aarde maar de andere atmosfeer zorgt voor een groot verschil in temperatuur tussen de beide planeten. De afstand van Venus tot de Zon speelt maar een kleine rol bij de hoge temperatuur aan het oppervlak van de planeet.

De atmosfeer van Venus bestaat bijna volledig uit koolstofdioxide, met sporen van stikstof. Veel van de waterstof in de atmosfeer is vroeg in de vorming van de planeet verdwenen. Alleen het relatief zware CO2 bleef over. De druk aan het oppervlak van Venus is even hoog als de druk op Aarde als je je 3000 meter onder water bevindt.

De gemiddelde temperatuur op Venus bedraagt 462 °Celsius. De temperatuur neemt iets af als je hoger in de atmosfeer komt. De temperatuur aan de oppervlakte is hoog genoeg om lood te laten smelten (327 °C).

Nog hoger in de atmosfeer zakt de temperatuur tot rond de -173 °Celsius.

Het hele jaar door zwoel

De temperatuur op Venus is altijd redelijk constant. Het duurt 243 dagen om eenmaal om zijn as te draaien. De nachten op Venus zijn even warm als de dagen.

De hoek die de rotatieas van Venus maakt t.o.v. het baanvlak met de Zon is relatief klein; slechts 3,39° (De hoek die de Aarde maakt bedraagt 23,4°). Op Aarde zorgt de hoek met het baanvlak voor de verschillende seizoenen maar omdat op Venus die hoek hele klein is, is er ook nauwelijks sprake van seizoenen. Deze kleine hoek zorgt er eveneens voor dat er geen temperatuurverschillen zijn tussen de gebieden rond de evenaar en aan de polen.

 

Eerste publicatie: 2 maart 2014
Laatste keer bewerkt op: 2 oktober 2017

Meer over Venus