Venus

Hoe snel draait Venus?

Het dikke wolkendek van Venus
Het dikke wolkendek van Venus maakt het onmogelijk om met optische middelen het oppervlak te bestuderen

Vanwege een aantal overeenkomsten met de Aarde wordt Venus wel onze zusterplaneet genoemd. Als een Aardse planeet bestaat Venus ook uit metalen en silicaathoudend gesteente. Ook kan de planeet worden opgedeeld in een metalen kern en een silicaathoudende mantel en korst. Ook Venus bevindt zich in de bewoonbare zone van de Zon en de planeet heeft ook een vulkanisch verleden.

Maar er zijn ook grote verschillen tussen Venus en de Aarde. Zo is de dichtheid van de atmosfeer van Venus 92 * groter dan de atmosfeer van de Aarde en wordt het aan het oppervlak zo heet dat lood kan smelten. De planeet draait ook heel langzaam om zijn as: 243,025 dagen en bovendien draait Venus in een tegengestelde richting om zijn as vergeleken met de Aarde.

Als we het hebben over de rotatie van Venus dan bedoelen we daar de tijd mee die de planeet nodig heeft om eenmaal om zijn as te draaien. Dat is wat anders dan een omwenteling van de planeet. Een omwenteling is de tijd die de planeet nodig heeft om eenmaal om een ander object te draaien. In dit geval de Zon. Zo bedraagt de rotatietijd van de Aarde 24 uur en de omwentelingstijd van de Aarde 365,256 dagen.

Baanperiode

Venus draait om een gemiddelde afstand van 0,72 Astronomische Eenheden om de Zon (108.000.00 kilometer). De baan is bijna cirkelvormig. De grootste afstand tot de Zon (het aphelium) bedraagt 0,728 AE (108.939.000 kilometer) en de kleinste afstand tot de Zon (het perihelium) bedraagt 0,718 AE (107.477.000 kilometer). Van alle planeten heeft Venus een baan die de perfecte cirkel het beste benaderd.

De omwentelingstijd van Venus bedraagt 224,65 Aardse dagen en dat betekent dat een jaar op Venus gelijk is aan ongeveer 61,5% van het Aardse jaar. Iedere 584 dagen bevindt Venus zich in een benedenconjunctie: de planeet staat dan tussen de Zon en de Aarde in. Dit is het punt dat de planeet het dichtste bij de Aarde komt: gemiddeld 41 miljoen kilometer.

Rotatieperiode

De andere planeten draaien tegen de wijzers van de klok in om hun eigen as. Venus doet dit niet; de planeet draait met de wijzers van de klok mee om zijn as (dit noemen we retrograad). Venus draait ook heel erg langzaam om zijn as: 243,025 Aardse dagen. Geen enkele andere planeet in het zonnestelsel draait langzamer om zijn as dan Venus. Het betekent ook dat een dag op Venus langer duurt dan een jaar op Venus.

Ten opzichte van de Aarde en de andere planeten draait Venus dus achterwaarts. Eigenlijk bedraagt de rotatieperiode dus -243,025 dagen. Zou je de planeten allemaal kunnen bekijken van een positie ver boven het zonnestelsel dan zie je dus alle planeten tegen de wijzers van de klok in om hun as draaien met uitzondering van Venus want die draait met de klok mee en Uranus want die planeet ligt op zijn kant. Zou je op Venus kunnen staan dan zou je de Zon in het westen zien opkomen en in het oosten zien onder gaan. Alhoewel je wel een flinke tijd zou moeten wachten om dit te kunnen zien.

Siderische dag versus de Zonnedag

Een siderische dag is de tijd die een planeet nodig heeft om eenmaal om zijn as te draaien. Een siderische dag op Venus duurt 243,025 Aardse dagen. Een zonnedag is de tijd die de Zon nodig heeft om weer op hetzelfde punt aan de hemel te staan. Bijvoorbeeld de tijd tussen de ene zonsopkomst/ondergang en de volgende.

De Venusiaanse zonnedag komt overeen met 116,75 Aardse dagen. Dit betekent dat de Zon ongeveer 117 dagen nodig heeft voor een zonsopkomst/ondergang en terug te keren op hetzelfde punt aan de hemel voor de volgende zonsopkomst/ondergang.

Als we hiermee gaan rekenen dan zien we dat een jaar op Venus (224,65 Aardse dagen) gelijk is aan 1,92 Venusiaanse zonnedag. Niet een handige basis voor een duidelijk kalendersysteem.

Op Venus werken de dingen dus een beetje anders dan op de Aarde. Niet alleen duurt een dag meer dan een half jaar maar komt de Zon ook op in het westen in plaats van in het oosten. Dat Venus andersom om zijn as draait is vermoedelijk het gevolg van een botsing met een andere grote planeet in de beginjaren van het zonnestelsel.

Deze inslag zorgde er voor dat de de planeet tegenwoordig heel langzaam om zijn as draait in een retrograde beweging. Stel dat we ooit in staat zullen zijn om de planeet te koloniseren dan zullen we moeten leren leven met het feit dat een dag op de planeet gelijk is aan 2800 Aardse uren en dat de Zon aan de verkeerde kant lijkt op te komen en onder te gaan.

Eerste publicatie: 7 augustus 2016
Laatste keer bewerkt op: 25 januari 2020

Bron: UniverseToday

Meer over Venus