Ruimtevaartnieuws

MESSENGER slaat krater op Mercurius

Het oppervlak van Mercurius
Opname in valse kleuren van het oppervlak van Mercurius. Opname is gemaakt door de MESSENGER (foto: NASA/JPL)

De Amerikaanse ruimtesonde MESSENGER is na een dienstverband van 11 jaar op 30 april 2015 te pletter geslagen op de planeet Mercurius. Daarbij is een krater met een doorsnede van 16 meter ontstaan.

Met het te pletter slaan van de MESSENGER op Mercurius is deze missie volgens planning ten einde gekomen. De verkenner sloeg met een snelheid van 3,91 kilometer per sonde te pletter op de planeet die hij jarenlang heeft bestudeerd.

De inslag vond op 30 april omstreeks 19:26 uur (UT) plaats maar was vanuit de ruimte en vanaf de Aarde was de inslag niet te volgen. Een paar minuten later werd het einde van de missie officieel bevestigd door Mission Control toen ook de antennes van het Deep Space Network in Californië geen signalen meer opvingen van de verkenner.

De MESSENGER werd op 3 augustus 2004 gelanceerd en kwam op 17 maart 2011 in een baan om Mercurius. De officiële missie zat er in maart 2012 op maar de missie werd wegens succes nog tweemaal verlengd.

De MSSENGER heeft in totaal 4105 rondjes om de planeet gedraaid. In die tijd is het oppervlak nauwkeurig in kaart gebracht en is er onderzoek gedaan naar de samenstelling van de planeet. Zo werd aangetoond dat het interne magneetveld van de planeet afwijkt ten opzichte van de kern. Ook werd aangetoond dat het materiaal aan de polen voornamelijk uit waterijs bestaat.

MESSENGER is pas de tweede verkenner die de planeet heeft bezocht en de eerste die uitgebreid onderzoek heeft verricht. Dankzij de MESSENGER is de wetenschap veel te weten gekomen over de naaste buur van de Zon.

Bron: Xinhua, 30 april 2015