Astronomisch Nieuws

Unieke komeet uit de Oort wolk ontdekt

Eerste Manx komeet gevonden
Artist impression van komeet C2014 S3 (PANSTARSS) (credit: ESO)

Een nieuw ontdekte komeet bevat mogelijk aanwijzingen over het ontstaan van het zonnestelsel.

Wetenschappers denken dat de komeet bestaat uit materialen die ooit in de binnenste delen van het zonnestelsel zijn ontstaan in dezelfde tijd dat de Aarde ontstond. Deze unieke materialen zijn miljarden jaren onaangeroerd bewaard gebleven in de Oort wolk.

De komeet lijkt veel op een asteroïde: klein, lichtzwak, rotsachtig en zonder staart. Wetenschappers noemen dergelijke staartloze objecten waarvan niet direct duidelijk is of het een komeet of een asteroïde is, Manx kometen naar de staartloze katachtigen. De Manx is een staartloze kat die oorspronkelijk afkomstig is van het eiland Man.

Ofschoon er asteroïden in de binnenste delen van het zonnestelsel zijn gevonden die een vergelijkbare samenstelling hebben is het nu ontdekte object C/2014 S3 (PANSTARRS) was onlangs opgewarmd. Waarnemingen die zijn gedaan met de Very Large Telescope van de ESO en de CFH Telescope op Hawaii duidden er op dat het object pas recent uit zijn winterslaap in de Oort Wolk is gehaald. De Oort wolk is een wolk van ijsachtige planetesimalen, kometen, asteroïden en dwergplaneten in de buitenste delen van het zonnestelsel.

De asteroïden die we kennen zijn al miljarden jaren blootgesteld aan de strailng van de nabije Zon. Dit is het eerste “ongekookte”exemplaar dat astronomen kunnen waarnemen.

Wetenschappers hebben verschillende modellen opgesteld over het ontstaan en de evolutie van het zonnestelsel. Op hoofdlijnen stemmen die met elkaar over een maar er zijn onder andere verschillen in de verhouding ijsachtige en rotsachtige objecten die in de Oort wolk voorkomen.

C2014 S3 is het eerste rotsachtige fragment dat vers uit de wolk komt. Wetenschappers hopen door het waarnemen van dit object meer te weten te komen over de samenstelling van het oude zonnestelsel. Als het object dichter bij de Zon komt zullen materialen sublimeren en dat maakt het mogelijk om metingen te doen. Astronomen zeggen er wel bij dat één Manx komeet geen lente maakt; men zal wer meer moeten ontdekten om te weten te komen welke van de theoretische modellen over ons zonnestelsel juist zijn.

De eerste Manx komeet is gevonden en de wetenschap zoekt naarstig naar meer. Het aantal dat gevonden wordt kan helpen bij het verklaren of en hoe de grote gasplaneten zich door ons zonnestelsel hebben bewogen tijdens hun ontstaan of dat ze rustig zijn gegroeid en nauwelijks van hun plaats zijn gekomen.

Bron: diverse persberichten

Laatste wijziging: 30 april 2016