10 juli 1962 – lancering van de eerste telecommunicatiesatelliet

Artist impressie van de Telstar-1 in een baan om de Aarde. Credit: AT&T/ SuperStock/ Corbis/ NASA.
Artist impressie van de Telstar-1 in een baan om de Aarde. Credit: AT&T/ SuperStock/ Corbis/ NASA.

Op 10 juli 1962, vandaag dus 55 jaar geleden, werd de Telstar 1 gelanceerd. Het was de eerste telecommunicatiesatelliet die in staat was om televisiesignalen tussen Europa en Amerika te verzenden.

De Telstar 1 was een bolvormige satelliet die vol zat met transistoren en bekleed was met zonnecellen. De Telstar woog 77 kilogram en had een doorsnede van 87 centimeter. De eerste signalen werden al enkele uren na de lancering doorgegeven. De Telstar-1 werd met behulp van een Thor-Delta raket gelanceerd vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida.

Een Thor/Delta 316 wordt op 10 juli 1962 gelanceerd vanaf cape Canaveral met aan boord de  Telstar 1. Credit: NASA.
Een Thor/Delta 316 wordt op 10 juli 1962 gelanceerd vanaf Cape Canaveral met aan boord de Telstar 1. Credit: NASA.

De eerste beelden toonden de Amerikaanse vlag buien een ontvangststation in Andover in de Amerikaanse staat Maine. Later zond de Telstar ook live televisiebeelden uit en zorgde de satelliet voor de doorgifte van telefoongesprekken, faxen en andere gegevens.

Telstar-1 maakte het mogelijk om 24 uur per dag live televisie uit te zenden, een innovatie die tijdens de Vietnam-oorlog eind jaren zestig begin jaren zeventig gemeengoed werd. De oudere lezers kennen misschien nog het hitnummer “Telstar” van de band “The Tornados”. Dit nummer bereikte in december 1962 de eerste plaats van de Amerikaanse Bllboard Top 100.

Eerste publicatie: 10 juli 2017