Ruimtevaart

John Glenn, de eerste Amerikaan in een baan om de Aarde, overleden

john Glenn
John Glenn maakte als eerste Amerikaan een ruimtevlucht om de Aarde. Hij stierf op 8 december 2016. credit: NASA.

John Glenn, de eerste Amerikaan in een baan om de Aarde overleed op 8 december 2016. Hij is 95 jaar oud geworden.

De voormalige astronaut en Amerikaans senator stierf in het Wexner Medical Center van de Ohio State University maar hij ook werd verpleegd. In 2014 onderging Glenn een operatie aan zijn hartkleppen. Daarbij kreeg hij een lichte beroerte die zijn zicht aantastte.

Glenn was de laatste in leven zijnde astronaut van de zeven astronauten waar de NASA mee is begonnen. Hij draaide op 20 februari 1962 in zijn Mercury Friendship 7 capsule driemaal om de Aarde alvorens in de Atlantische Oceaan te landen.

Zesendertig jaar later, Glenn was toen 77, keerde hij aan boord van de space shuttle Discovery, terug naar de ruimte. Hij werd daarmee de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest.

Glenn was kolonel bij de Amerikaanse mariniers en nam tijdens de Tweede Wereld oorlog en de Vietnam oorlog deel aan gevechtsmissies. Hij diende 25 jaar als senator voor de Amerikaanse staat Ohio. Hij werd geëerd met de Congressial Gold Medal en de Presidential Medal of Freedom. Die laatste is de hoogste eer die burgers in de Verenigde Staten kunnen krijgen.

Glenn werd in april 1959 benoemd tot astronaut. Dat was twee jaar nadat hij een transcontinentaal snelheidsrecord vestigde door met een straaljager in 3 uur en 23 minuten van Californië naar New York te vliegen. Tijdens zijn historische ruimtereis maakte hij in 4 uur en 55 minuten drie rondjes om de Aarde.

Gedurende zijn drie omwentelingen durende vlucht deed Glenn basale experimenten die meer inzichten moesten verschaffen van de reactie van het lichaam op gewichtsloosheid.

De historische missie, die volgde na missies van twee Russische astronauten en suborbitale vluchten van twee van Glenn’s mede-astronauten plaatste de Amerikanen weer op de kaart in de race om de ruimte tegen de Russen.

De succesvolle vlucht maakte van Glenn direct een Amerikaanse held en hij werd te waardevol voor het land geacht om nogmaals naar de ruimte gelanceerd te worden. Glenn bleef tot 1964 als adviseur bij de NASA. Hij ging met pensioen bij het corps mariniers en het jaar daarop stelde hij zich kandidaat voor de senaat.

In 1974 won hij zijn derde campagne, in totaal diende hij 4 zittingstermijnen, en werd hij hoofdauteur van de Nonproliferation Act uit 1978. Van 1978 tot 1995 maakte hij deel uit van het Government Affairs Committee en maakte hij deel uit van de Foreign Relations and Armed Services comité en het Special Committee on Aging.

In 1984 verloor hij de verkiezingen om als Democratische kandidaat deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Op 20 februari 1997, 35 jaar nadat hij als eerste Amerikaan om de Aarde draaide, kondigde hij zijn vertrek uit de Senaat aan. Elf maanden later bevestigde NASA zijn terugkeer naar de ruimte om de invloed van de microzwaartekracht op de veroudering van de mens te testen.

Van 29 oktober 1998 tot 7 november 1998 maakte Glenn deel uit van de STS-95 missie en verbleef hij met zes andere astronauten aan boord van de space shuttle Discovery. Hij maakte toen 134 rondjes om de Aarde en voerde er 80 medische en materiaaltechnische experimenten uit.

John Herschel Glenn Jr werd op 18 juli 1921 geboren in Cambridge in de Amerikaanse staat Ohio. Hij studeerde aan het Muskingum College en nam vlieglessen waarna hij in 1941 een pilotenlicentie behaalde. Hij stopte voortijdig met zijn studie (maar kreeg in 1962 alsnog zijn Bachelor of Science van het Muskingum College) om zich aan te melden bij de Naval Aviation Cadet Program. In 1943 werd hij bij het corps Mariniers geplaatst.

John Glenn was drager van het Distinguished Flying Cross en de NASA Distinguished Service Medal en vele andere onderscheidingen. In 1976 werd hij opgenomen in de International Space Hall of Fame en in 1990 in de United States Astronaut Hall of Fame.

In 1999 werd het NASA John H. Glenn Research Center in Lewis Field, Cleveland naar hem vernoemd. Ook twee snelwegen in Ohio en tenminste acht scholen verspreid over heel Amerika dragen zijn naam.

In 2014 werd een mobiel landingsplatform door de Amerikaanse marine USNS John Glenn gedoopt. In 2006 stichtte de Ohio State University het John Glenn College of Public Affairs. In mei 2016 werd de tweede internationale luchthaven van de Verenigde Staten in Columbus, Ohio naar hem vernoemd.

Blue Origin, de ruimtevaartfirma van Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, vernoemde in september 2016 hun lanceerraket de “New Glenn”.

In 1999 werkte Glenn samen met Nick Taylor aan zijn biografie, “John Glenn: A Memoir”. In 1983 werd hij geportretteerd in de film The Right Stuff” en in 2016 in de serie “The Astronauts Wives Club”. Ook in de nog uit te komen film “Hidden Figures” wordt Glenn geportretteerd.

In maart 2001 speelde Glenn een gastrol als hemzelf in de serie “Frasier”.

In 1942 trouwde Glenn met Annie Margaret Castor. Samen kregen ze twee kinderen: zoon Dave en dochter Lynn en twee kleinkinderen.

 

Eerste publicatie: 8 december 2016
Bron: diverse persberichten