Astronomen

19 februari – Verjaardag van Nicolas Copernicus

Het heliocentrische heelal volgens Copernicus
Het heliocentrische heelal volgens Nicolas Copernicus. Credit: Library of Congress

19 Februari 1473. Het is de geboortedag van Nicolas Copernicus, een astronoom en wiskundige uit de Renaissance die een revolutie in de kosmologie in gang zette. Copernicus was de eerste die een Middeleeuws idee over een heelal met de Aarde als middelpunt wetenschappelijk onderuithaalde en daarmee de weg opende voor een nieuwe benadering van de kosmos.

Copernicus werd geboren in een tijd dat mensen geloofden dat de Aarde zich in het midden bevindt van kristallen bollen die zich in het centrum van het heelal bevinden. De publicatie van zijn boek “Revolutionibus Orbium Coelestium” net voor zijn dood in 1453 opende de deuren voor de moderne astronomie. Als men het tegenwoordig heeft over zijn werk dan spreekt men over de Copernicaanse Revolutie.

Overigens was Copernicus niet de eerste die de zon in het centrum van het heelal plaatste. Filosofen uit de Griekse Oudheid spraken er ook al over.

Het was echter de Griekse filosoof Aristoteles die stelde dat de hemel bestond uit 55 concentrische kristallijne bollen waar alle hemelse objecten aan waren bevestigd. Het model van Aristoteles bevond de Aarde zich in het centrum van deze bollen. Eeuwenlang bevond de Aarde zich dus, onbeweeglijk en omringd door alle andere hemellichamen in het centrum van het heelal totdat Copernicus zijn versie van een heliocentrisch – met de zon in het centrum -heelal publiceerde.

Lees ook:

 

Eerste publicatie: 19 februari 2019
Bron: Earthsky