GeschiedenisRuimtevaart

2 januari 1959 – Luna 1 bereikt de Maan

Luna 1
Luna 1 – de eerste ruimtesonde die een scheervlucht langs de Maan maakte.

Op 2 januari 1959 maakte de Luna 1 als eerste ruimtesonde een scheervlucht langs de Maan. De kleine verkenner was door de Sovjet-Unie gelanceerd en veel westerse wetenschappers namen aan dat Luna eigenlijk te pletter had moeten slaan op de Maan. Als dit was gelukt dan was dit een geweldige score geweest voor de Sovjets die aan het begin van het ruimtevaart tijdperk in een strijd om de ruimte ware verwikkeld met de Amerikanen. Maar Luna sloeg niet te pletter op de Maan maar vloog er op 4 januari 1959 rakelings langs.

Luna 1 passeerde de Maan op een afstand van 5995 kilometer. De ruimtesonde had 34 uur nodig gehad om de maan vanaf de Aarde te bereiken. Luna 1 werd de eerste door mensen gemaakte ruimtesonde die in een baan om de Zon terecht kwam.

Tijdens de lancering op 3 januari 1959 stootte de Luna 1 een groot gloeiend spoor van gas uit. Dit gas was zichtbaar boven de Indische Oceaan en het had een helderheid van magnitude 6. Onder donkere omstandigheden was het net zichtbaar met het blote oog. Het gas bestond uit natriumdamp. Astronomen konden hierdoor de ruimtesonde volgen maar het diende ook om het gedrag van gas in de ruimte te bestuderen.

Op zijn weg naar de Maan toe verzamelde de 360 kilogram zware Luna 1 ook gegevens over de stralingsgordels van de Aarde. Deze stralingsgordels, vernoemd naar de ontdekker van Allen waren pas een jaar eerder ontdekt.

Eerste publicatie: 2 januari 2018