Astronomisch Nieuws

2007 OR10 is dringend op zoek naar een naam

2007 OR10 zoekt een naam
Artist impression van 2007 OR10, het grootste object zonder naam in ons zonnestelsel, en zijn maan. Credit: The Planetary Society

 

Meer dan tien jaar na zijn ontdekking heeft (225088) 2007 OR10 nog altijd geen naam. Het is de grootste dwergplaneet in ons zonnestelsel die nog geen naam heeft. De drie astronomen die betrokken waren bij de ontdekking roepen nu de hulp in van het grote publiek om hier verandering in te brengen. Meg Schwamb, Mike Brown en David Rabinowitz hielpen mee bij het ontdekken van 2007 OR10. Deze astronomen hebben een campagne aangekondigd waarin ze het publiek uitnodigen om de beste naam voor het object te kiezen. Deze naam zal worden voorgelegd aan de Internationale Astronomische Unie.

De Internationale Astronomische Unie is het officiële orgaan dat gaat over de naamgeving van alle objecten in ons zonnestelsel. Nadat de baan van een object goed bekend is hebben astronomen ongeveer 10 jaar de tijd om een naam voor te stellen aan de IAU. De drie astronomen hebben drie suggesties voor een naam. Al deze drie suggesties voldoen aan de eisen van de IAU. De drie voorgestelde namen zijn geassocieerd aan mythologische wezens en figuren die rekening houden met aspecten van de natuurkundige eigenschappen van 2007 OR10. De optie die de meeste stemmen krijgt zal officieel aan de IAU worden voorgelegd.

Ga naar http://www.2007OR10.name en kies je favoriete naam. Stemmen kan tot 10 mei 2019.

Kuipergordel

2007 OR10 bevindt zich in de Kuiper gordel. Dit is een enorme zone waar zich ijsachtige planetesimalen bevinden. De Kuiper gordel bevindt zich voorbij de baan van Neptunus. Er zijn inmiddels meer dan 300 Kuipergordelobjecten ontdekt. Met behulp van nabije infraroodspectroscopie hebben astronomen ontdekt dat er aan het oppervlak van 2007 OR10 grote hoeveelheden waterijs en mogelijk ook sporen van methaanijs voorkomen. 2007 OR10 heeft een van de meest rode oppervlaktes die tot nu toe in de Kuiper gordel zijn aangetroffen.

De grootte van 2007 OR10 wordt geschat op ongeveer 1250 kilometer. Het object is daarmee kleiner dan Pluto en Eris. In grootte is 2007 OR10 vergelijkbaar met Charon, de grootste maan van Pluto. 2007 OR10 is vermoedelijk groot genoeg om onder invloed van zijn eigen zwaartekracht een ronde vorm aan te nemen. Het behoort hierdoor vermoedelijk tot de klasse van de dwergplaneten.

2007 OR10 werd op 17 juli 2007 ontdekt als deel van de Palomar Distant Solar System Survey. Deze survey zocht naar verre objecten in de Kuipergordel en nog verder. Het team bestond o.a. uit hoofdonderzoeker Mike Brown, David Rabinowitz en Meg Schwamb.

De voorgestelde namen zijn geselecteerd om te voldoen aan de voorwaarden die de Internationale Astronomische Unie stelt.

De namen

Gonggong

Gonggong is een Chinese watergod met rood haar en een slangachtige staart. Hij is bekend omdat hij chaos creëert, overstromingen veroorzaakt en de Aarde kantelt.

Holle

Holle is een Europese wintergodin van de vruchtbaarheid, wedergeboorte en vrouwen. Door haar bed te schudden maakt Holle sneeuw. Ze is de beschermvrouwe van huishoudelijke ambachten zoals spinnen. Ze wordt gelinkt aan het Yuletide (wintersolstice) seizoen met zijn mistletoe en altijd groen blijvende planten met rode bessen. Bij ons is Holle bekend als Vrouw Holle uit de sprookjes van Grimm.

Vili

Vili is een Noorse godin. Samen met haar broers Odin en Vé versloeg ze de reus Ymir. Ze gebruikten het lichaam van Ymir om er het heelal mee te maken. Het vlees en de beenderen van Ymir werden gebruikt om de Aarde te maken en het bloed van Ymir werd de rivieren en de oceanen.

Denk er aan: het stembureau sluit op 10 mei 2019.

 

Eerste publicatie: 11 april 2019
Bron: The Planetary Society