Zonnestelsel Nieuws

2020 CD3 – de nieuwe, tijdelijke mini-maan van de Aarde

De baan van de mini-maan 2020 CD3
De baan van 2020 CD3 rond de Aarde. De witte band is de baan van de Maan. Credit: Tony873004.

Het Minor Planet center heeft laten weten dat onze planeet al sinds ongeveer 3 jaar wordt omringd door een tweede maan. Deze maan heeft de aanduiding 2020 CD3 gekregen. Het gaat om een heel zwak en klein object dat niet voor eeuwig om de Aarde zal blijven draaien. De doorsnede van 2020 CD3 wordt geschat op 1 – 6 meter.

De mini-maan 2020 CD3 werd voor het eerst door de astronomen Theodore Pruyne en Kacper Wierchos waargenomen. Ze namen het maantje voor het eerst waar op 15 februari 2020  met behulp van de 60 inch telescoop van de Mount Lemmon sterrenwacht in Arizona

Vervolgwaarnemingen maakten het mogelijk om de baan te berekenen en dit leidde tot de aankondiging van het MPC op 25 februari 2020.

2020 CD3 maakt deel uit van een groep asteroïden waarvan de banen de baan van de Aarde kruisen. Soms komen die dicht in de buurt van de Aarde of vindt er een botsing plaats. Zou dat met 2020 CD3 gebeuren dan is er niks aan de hand want het maantje is dermate klein dat het in de atmosfeer uit elkaar is gevallen voor het de grond raakt.

Echter, in plaats van te botsen met de Aarde duidt de baan van 2020 CD3 erop dat het in een baan is gevangen op een grotere afstand dan onze veel grotere, permanente maan.

Dergelijke mini-maantjes komen en gaan en het lijkt erop dat 2020 CD3 al zijn langste tijd heeft gehad in een baan om de Aarde.

Er is een onderzoek dat zegt dat de Aarde op ieder moment in het jaar door minstens een tijdelijk mini-maantje met een doorsnede groter dan 1 meter wordt vergezeld en dat dit maantje minimaal eenmaal rond de Aarde draait alvorens weer aan de aantrekkingskracht van de Aarde te ontsnappen.

Geen enkel mini-maantje blijft lang om de Aarde draaien want de invloed van de Zon en de veel grotere Maan zorgen er voor dat de banen van deze mini-maantjes niet stabiel kunnen zijn. Nadat ze door de Aarde zijn ingevangen blijven ze meestal een tot enkele jaren om de Aarde draaien alvorens ze weer hun eigen baan om de Zon gaan volgen.

Lastig te voorspellen

Als er dan een mini-maantje is ontdekt dan is het lastig om de baan precies te voorspellen. Dat komt omdat het hele kleine objecten zijn waarvan de baan wordt beïnvloed door de straling van de Zon. Bovendien weten we veel te weinig over de groottes, vormen en reflecterend vermogen om alle effecten te berekenen.

Tussen september 2006 en juni 2007 draaide een ander mini-maantje 2006 RH120 vier keer rond de Aarde alvorens weer zijn eigen weg te vervolgen. Dit object bevindt zich nu voorbij de Zon maar zal in 2028 weer heel dicht in de buurt van de Aarde komen.

Andere “manen” van de Aarde zijn asteroïden waarvan de baanperiode om de Zon ook precies gelijk is aan één jaar. Deze objecten lijken een relatie te hebben met de Aarde maar ze draaien feitelijk om de Zon en niet om de Aarde. Deze objecten noemen we “quasi-manen” van de Aarde.

Een van die quasi-manen is 1991 VG. Dit object heeft in 1992 minstens eenmaal dezelfde baan gevolgd als de Aarde en zal dat in de toekomst nog vaker gaan doen.

2020 CD3 is dus een interessante vondst maar het zal niet leiden tot een catastrofale botsing of extra maanlicht tijdens de nacht. Desalniettemin heeft onze echte maan er tijdelijk een klein neefje bij.

Artikel: M.T. Read et al. 2020 CD3: Temporarily Captured Object. MPEC 2020-D104

Eerste publicatie: 29 februari 2020
Bron: sci-news en anderen