23 augustus 1966 – de Aarde vanaf de Maan

eerste foto van de Aare vanaf de Maan
De eerste foto van de Aarde vanaf de Maan. De foto is gemaakt in 1966 door de Lunar Orbiter 1 van de NASA. Credit: NASA/Lunar Orbiter

 

Op 23 augustus 1966 er de eerste foto van de Aarde vanaf de Maan gemaakt. Het was de Lunar Orbiter 1 die deze foto maakte. De foto werd gemaakt vanaf een afstand van 380.00 kilometer en laat een half verlichte Aarde zien. Op de foto is het gebied zichtbaar van Istanboel tot Kaapstad. Alles ten oosten er van is in duisternis gehuld.

Lunar Orbiter 1 was één van de vijf Lunar Orbiters die door de NASA in de jaren 1966 – 1967 door de NASA naar de Maan zijn gestuurd. Lunar Orbiter 1 heeft voornamelijk foto’s gemaakt ter voorbereiding op de bemande Apollo-missie die drie jaar later begon.

Ofschoon de foto in 1966 geen detail niet zien van het oppervlak van de Aarde waren de mensen destijds wel verbijsterd. In 2008 gaf de NASA een gerestaureerde en opnieuw bewerkte versie uit van het origineel uit 1966. Er werd gebruikt gemaakt van moderne beeldbewerkingstechnieken en deze foto heeft en veel hogere resolutie dan het origineel en er is dus ook veel meer detail zichtbaar.

gerestaureerde opname van de eerste foto van de Aarde vanaf de Maan
De eerste foto van de Aarde vanaf de Maan, genomen op 23 augustus 1966 door de Lunar Orbiter 1. De opname is in 2008 door de NASA met behulp van moderne beeldbewerkingstechnieken gerestaureerd. Credit: NASA

 

Eerste publicatie: 23 augustus 2018

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: