24 oktober 1946 – De eerste foto vanuit de ruimte

eerste foto van de aarde uit de ruimte
24 oktober 1946, de eerste foto van de Aarde uit de ruimte. Credit: White Sands Missile Range/Applied Physics Laboratory

Op 24 oktober 1946 maakt een film camera aan boord van een V2 raket de eerste foto van de Aarde vanuit de ruimte.

Het is voor ons nu moeilijk voor te stellen maar zo kort na de Tweede Wereldoorlog had nog nooit iemand de Aarde vanuit de ruimte gezien. Vandaag 70 jaar geleden, op 24 oktober 1946 maakte een V2-raket de eerste foto van de Aarde vanuit de ruimte. De V2-raket werd door een groep militairen en wetenschappers gelanceerd vanaf de lanceerbasis White Sands in de woestijn van de Amerikaanse staat New Mexico. Deze V2 raket was uitgerust met een 35 mm film camera. De raket bereikte een hoogte van 105 kilometer. De camera was kapot voor hij op Aarde terug kwam maar de film overleefde de lancering.

De camera maakte opnames met een periode van 1,5 seconde. De raket viel al een paar minuten na de lancering terug naar de Aarde en sloeg met een snelheid van 550 kilometer per uur te pletter. De camera overleefde dit niet maar de film, die in een beschermende stalen cassette zat, gelukkig wel.

Die eerste foto’s lijken in onze ogen helemaal nergens op maar de wetenschappers in die tijd gingen helemaal uit hun dak toen ze de eerste opnames van de Aarde vanaf die hoogte zagen.

Voor 1946 waren de hoogste foto’s van het oppervlak gemaakt met behulp van een Explorer II ballon. Dit was is 1935 en de ballon bereikte destijds een hoogte van 22 kilometer. De camera in de V2 kwam dus vijf keer hoger en liet duidelijk de Aarde zien ten opzichte van de zwartheid van de ruimte. De ingenieur die de camera ontwikkelde en later de filmbeelden aan elkaar monteerde schreef in 1950 in het tijdschrift National Geographic: “Hoe onze Aarde er uit ziet voor bezoekers van een andere planeet die ons komen bezoeken met een ruimteschip”.

Wetenschappers wisten al snel veel betere foto’s te maken. Onderstaande opname is van 6 maanden later.

1947 - eerste foto's uit de ruimte
Bovenstaande foto werd gemaakt op 7 maart 1947 door de V2 #21 die een hoogte bereikte van 163 kilometer. Het donkere gebied links boven is de Golf van Californië. Credit: White Sands Missile Range/Naval Research Laboratory.

 

Eerste publicatie: 24 oktober 2016
Bron: eartsky.org