3 november 1957 – Laika wordt gelanceerd

Laika
Laika, de Russische kosmonaut hond

Het is vandaag 59 jaar geleden dat de Russen het hondje Laika de ruimte in schoten. Laika werd op 3 november 1957 door de Russen gelanceerd. Laika bevond zich aan boord van de Spoetnik II. Laika werd het eerste dier dat een complete omwenteling om de Aarde voltooide. De Russen hadden al eerder dieren gelanceerd maar die voltooiden geen complete omloop.

Op 3 november 1957 lanceren de Russen de kunstmaan Spoetnik II. Aan boord bevindt zich een hondje genaamd Laika. Het hondje wordt het eerste wezen dat levend rond de aarde zal cirkelen. Er zijn door de Sovjet-Unie al eerder dieren de ruimte ingestuurd maar die hadden geen volledige omloop volbracht.

Laika was voor het project van de straat geplukt. Laika was 3 jaar oud en woog ca. 6 kilogram. Ze reisde met de Spoetnik 2 die op 3 november 1957 vanuit Bajkonoer werd gelanceerd. Spoetnik 2 was niet ontworpen om weer te landen en verbrandde bij terugkeer in de atmosfeer op 14 mei 1958, maar Laika was lang voor dat moment al dood. Het plan was geweest haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan oververhitting en stress, voordat de vierde omloop ten einde was. Overigens hebben de Russen ook een tijdje volgehouden dat het de bedoeling was om het hondje weer naar de Aarde te halen.

De naam Laika betekent “blaffer” maar het is ook de naam van enkele hondenrassen.

Eerste publicatie: 3 november 2016