Astronomisch Nieuws

Aardachtige planeet in een baan om een dubbelster gevonden

De OGLE-telescoop die staat opgesteld in Chili
De OGLE-telescoop die staat opgesteld in Chili

De recent ontdekte planeet bevindt zich op een afstand van ongeveer 3000 lichtjaar. De planeet is niet bewoonbaar. Het is de manier waarop de planeet is ontdekt die zo bijzonder is.

De ontdekking van de planeet werd aangekondigd op 4 juli in het tijdschrift Science. De planeet, met de aanduiding OGLE-2013-BLG-0341LBb is twee keer zo zwaar als de Aarde en draait om één van de dubbelsterren op een afstand die ongeveer gelijk is aan de afstand Aarde – Zon. De planeet is mogelijk niet bewoonbaar omdat zijn ster veel koeler is. De planeet een beetje kouder dan Europa, één van Jupiter’s manen.

Uit oogpunt van buitenaards leven is de planeet dus niet zo interessant maar wel hoe dergelijke aardachtige planeten zich kunnen vormen bij andere sterren en hoe we ze kunnen vinden.

De studie toont aan dat aardachtige planeten zich zelfs in een dubbelstersysteem kunnen vormen op afstanden die overeenkomen met de aarde – zon, zelfs als de beide sterren niet heel erg ver van elkaar zijn verwijderd. Deze ontdekking toont aan dat de mogelijk bewoonbare planeten zich in veel meer situaties in het heelal kunnen vormen. Voorheen hadden astronomen geen idee of dergelijke aardachtige planeten zouden kunnen voorkomen in dubbelstersystemen.

Artist impression nieuw ontdekte planeet
Artist impressie van de nieuw ontdekte planeet (uiterst rechts) in een baan om een ster van een dubbelstersysteem Credit: Cheongho Han, Chungbuk National University, Republic of Korea

De onderzoekers hebben bij de ontdekking een nieuwe techniek gebruikt die “gravitational microlensing” wordt genoemd. De zwaartekracht van een ster focusseert het licht van een verder weg gelegen ster en versterkt dit als een lens. In dit versterkte licht kan de beweging van een planeet zichtbaar zijn. Dergelijke waarnemingen gebruiken geavanceerde computermodellen die nog steeds geperfectioneerd worden.

Het zoeken naar planeten bij dubbelsterren is met andere technieken nagenoeg onmogelijk omdat het licht van de tweede ster de waarnemingen bij de eerste ster beïnvloeden.

Met gravitationele microlensing wordt er niet gekeken naar het licht van het ster-planeetsysteem. Er wordt alleen gekeken hoe de zwaartekracht het licht van een verder weg gelegen ster beïnvloedt. Deze ster hoeft helemaal geen relatie te hebben tot het ster-planeetsysteem.

De nu uitgevoerde waarnemingen zijn op 13 april 2013 gedaan met de OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment)-telescoop. De planeet verstoorde kort het beeld dat door één van de sterren werd gevormd van een ster die zich 20.000 lichtjaar verder weg in het sterrenbeeld Boogschutter bevindt.

bron: diverse persberichten, 4 juli 2014