Buitenaards leven - exoplaneten

Aardachtige planeet op 16 lichtjaar afstand?

baanparameters van de voorspelde planeet
baanparameters van de voorspelde planeet

In een recente publicatie schrijven astronomen dat in het stersysteem GJ 832 dat zich op een afstand van ongeveer 16 lichtjaar bevindt, een aardachtige planeet schuil zou kunnen houden.

Het team onderzocht de ster Gliese 832 op additionele exoplaneten naast de twee die we al kennen. Hun berekeningen toonden aan dat er nog een aardachtige planeet in een stabiele baan op een afstand van 0,25 tot 2,0 Astronomische Eenheden om de ster zou kunnen draaien.

De hypothetische planeet zou een massa tussen 1 en 15 aardmassa hebben. Het onderzoek is afgelopen week gepubliceerd in The Astrophysical Journal als “Dynamics of a propable Earth-like Planet in the GJ 83 System”.

Gliese 832 is een rode dwerg die een massa en een straal heeft van ongeveer 0,5 * de Zon. Om de ster draait een grote Jupiterachtige planeet die Gliese 832b is genummerd en een Aardachtige planeet die Gliese 832c heet. De gasreus heeft een massa van 0,64 * Jupiter en draait op een afstand van 3,53 Astronomische Eenheden om de ster. De andere planeet zou een rotsachtige planeet kunnen zijn met een massa van 5 * de Aarde die op slechts 0,16 Astronomische Eenheden om de ster draait.

Voor dit onderzoek gebruikte het team gesimuleerde gegevens met een virtuele planeet met de massa van de Aarde in de hoop een stabiele baanconfiguratie te vinden voor de planeet die zich mogelijk bevindt in de grote leegte tussen de twee bekende sterren.

Gliese 832b en Gliese 832c werden ontdekt met behulp van een techniek die is gebaseerd op de radiale snelheid. Deze techniek detecteert variaties in de snelheid van de centrale ster die veroorzaakt worden door de veranderende richting als gevolg van de zwaartekracht van een onbekende planeet die om de ster draait. Door het spectrum van een ster regelmatig te bestuderen, en op die manier de snelheid te bepalen, kan men zien of er periodieke verschuivingen optreden veroorzaakt door een begeleider.

Door het observeren van verschillende curves van radiale snelheden die veroorzaakt worden door het variëren van de massa en de afstand ontdekte men dat er een middelste planeet zou kunnen zijn. Als bijvoorbeeld de nieuwe planeet zich op een afstand van 1 Astronomische Eenheid bevindt dan heeft die een massa van maximaal 10 * de massa van de Aarde en een gegenereerde radiale snelheid van 1,4 meter per seconde. Een planeet met de massa van de Aarde op dezelfde afstand van de ster zou een radiale snelheid veroorzaken van slechts 0,14 meter per seconde. Dat is een waarde die met de huidige techniek nauwelijks is te onderscheiden.

Het bestaan van de mogelijke planeet wordt ondersteund door een lange stabiliteit van de baan en de analyse van van signaal van de synthetische radiale snelheid. Om het bestaan van de planeet daadwerkelijk aan te tonen zijn er veel metingen van de radiale snelheid nodig en moet er gekeken worden naar overgangen voor de ster langs.

 

Eerste publicatie: 18 augustus 2017

PDF-versie: Dynamics of a Probable Earth-mass Planet in GJ 832 System
Bron: University of Texas at Arlington