Buitenaards leven - exoplaneten

Aardse exoplaneet gevonden op 72 lichtjaar afstand

Een internationaal team van astronomen die op zoek zijn naar transiterende exoplaneten (degenen die vanuit ons perspectief het gezicht van hun gastheerster kruisen) heeft zijn nieuwste ontdekking gedaan: een object ter grootte van de Aarde op slechts 72 lichtjaar van ons verwijderd.

Een artist impressie van HD 219134b
Een artist impressie van HD 219134b, een andere “lokale” aardse exoplaneet die vergelijkbaar kan zijn met de nieuw gevonden K2-415b. Credit: NASA/JPL-Caltech

K2-415b, zoals de nieuw gevonden wereld is genoemd, draait om de nabije rode dwergster K2-145. Onderzoekers identificeerden de exoplaneet in de gegevens van de inmiddels afgesloten Kepler-missie van de NASA en zijn opvolger, de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Hoewel K2-415b niet de exoplaneet is die het dichtst bij de Aarde staat is het op kosmische schaal een van onze naaste buren. En het is voor astronomen een bijzonder intrigerende exoplaneet om te bestuderen.

Het K2-415-sysyeem is een van de koelste sterren, oftewel sterren met een lage massa waarvan bekend is dat ze een exoplaneet herbergen. In feite zijn er slechts vier sterren die koeler zijn dan K2-415 waarvan bekend is dat ze ten minste één exoplaneet herbergen. Onder deze vier sterren ook TRAPPIST-1 waar minstens zeven exoplaneten om heen draaien.

Een van de redenen om de planeten rond dergelijke sterren met een lage massa ter onderzoeken is om te begrijpen en te verduidelijken of die planeten net zo ontstaan en evolueren als de planeten rond zonachtige sterren.

Zonachtige sterren zijn sterren die verwant zij aan onze Zon. Rode dwergsterren (ook bekend als M-dwergen) daarentegen zijn veel kleiner en koeler. Aangenomen wordt dat K2-415 een oppervlaktetemperatuur heeft van ongeveer 2900 °C, vergeleken met de 5500 °C van onze Zon, met een diameter van 0.2 * de straal van de Zon en een massa van slechts 0,16 zonsmassa.

Uiteindelijk, hoe meer exoplaneten we vinden 0 en hoe meer we leren over hun sterrenstelsels – hoe groter de kans dat meer potentieel bewoonbare planeten zullen vinden. K2-415b bevindt zich niet in de bewoonbare zone van zijn ster. Dit is de afstand tot een ster waarop vloeibaar water op het oppervlak kan voorkomen. De exoplaneet bevindt zich extreem dicht bij K2-415. Zo dicht dat de planeet slechts ongeveer 4 dagen nodig heeft om een baan te voltooien. Maar er is een mogelijkheid dat er een andere planeet in het systeem is die zich wel binnen de bewoonbare zone bevindt.

De onderzoekers hopen K2-415b verder te bestuderen en zijn massa en interne structuur te bepalen. Voorlopige schattingen stellen dat de exoplaneet ongeveer drie keer zo zwaar is als de Aarde maar een straal heeft van slechts 1,015 * de straal van de Aarde. Maar de onderzoekers willen ook de baan van de planeet en de architectuur van het systeem als geheel verder onderzoeken.

Tot nu toe is er slechts één planeet via een transitie gevonden maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het systeem maar één planeet heeft. verdere waarnemingen gebaseerd op radiale snelheid en fotometrie kunnen de aanwezigheid van andere planeten in het systeem onthullen.

Een artikel over het onderzoek van het team is geaccepteerd voor publicatie in The Astronomical Journal en is momenteel beschikbaar op de arXiv preprintserver.

Eerste publicatie: 18 februari 2023
Bron: space.com