Ruimtevaart

Acht Europese ruimtemissies worden verlengd

kaart van ons melkwegstelsel gemaakt door de Europese GAIA
Deze kaart die is gemaakt in het eerste jaar van de GAIA-missie toont sterren in ons eigen sterrenstelsel maar ook in naburige sterrenstelsels. Credit: ESA/Gaia/DPAC

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft bekend gemaakt dat de levensduur van 8 missies wordt verlengd, waaronder de GAIA-missie die 1 miljard sterren in kaart heeft gebracht en de zeer succesvolle Mars Express-missie die in een baan om de rode planeet draait.

De GAIA werd in december 2013 gelanceerd voor een vijf jaar durende missie om een driedimensionale kaart op te stellen van ons sterrenstelsel. De ruimtetelescoop heeft gedurende die vijf jaar 1 miljard sterren gevolgd. De missie is met 17 maanden verlengd van juli 2019 tot december 2020.

De Mars Express, die in december 2003 in een baan om Mars kwam, mag twee jaar langer waarnemingen blijven verrichten. De Mars Express verkeerd nog steeds in een uitstekende gezondheid. Ook de XMM-Newton ruimtetelescoop die het heelal in röntgenlicht bestudeert blijft tot eind 2020 in bedrijf en dit geldt ook voor de bijdrage van de ESA aan de SOHO-missie (Solar and Heliospheric Observatory) die samen met de NASA wordt uitgevoerd.

De noordpool van Mars
De noordpool van mars. De rendering is gemaakt aan de hand van foto’s van de Mars Express en data van de MOLA aan boord van de Mars Global Surveyor.

De INTEGRAL (INTernational Gamma-Ray Astrophysics Laboratory) kreeg verlenging tot eind 2019. Deze missie wordt samen met Rusland en de NASA uitgevoerd. De INTEGRAL werd in oktober 2002 gelanceerd om hoogenergetische straling in het heelal te bestuderen.

De INTEGRAL
Artist impression van de Europese INTEGRAL die gammastraling in het heelal bestudeert. Credit: ESA/D. Ducros

In de aankondiging van 9 december 2017 bevestigde de ESA ook dat de bijdrage aan de Japanse Hinode-missie die de Zon bestudeert gehandhaafd zal blijven en dat dit ook geldt voor de bijdrages aan de Hubble Space Telescope en de IRIS-missie (Interface Region Imaging Spectrograph). Deze laatste twee missies worden samen met de NASA uitgevoerd.

De verlengingen werden goedgekeurd op een vergadering van het Science Program Comittee in Parijs op 21 en 22 november 2017.

 

Eerste publicatie: 10 december 2017