Zonnestelsel Nieuws

Al Amal orbiter maakt een nieuwe kaart van Mars

Een nieuwe kaart van Mars toont de rode planeet in verbluffend detail en onthult een schat aan fascinerende geologische kenmerken die vanuit een baan om de planeet zichtbaar zijn.

De Hope-missie van de Verenigde Arabische Emiraten draait in een elliptische baan om Mars en die baan zorgt voor een uniek beeld.
De Hope-missie van de Verenigde Arabische Emiraten draait in een elliptische baan om Mars en die baan zorgt voor een uniek beeld. Credit: NYU Abu Dhabi

De hoge-resolutiekaart kan wetenschappers helpen een aantal dringende vragen over Mars te beantwoorden, zoals hoe Mars een droog, dor en onvruchtbaar landschap is geworden ondanks het feit dat er ooit vloeibaar water was.

De kaart van Mars is gemaakt door een team wetenschappers onder leiding van de New York University Abu Dhabi en het Center for Space Science van de Verenigde Arabische Emiraten. De onderzoekers gebruikten gegevens die vanuit een baan om Mars werden verzameld door de Emirates Mars Mission (EMM) ook bekend als Hope en Al-Amal.

De kaart toont de rode planeet door de ogen van het hypermoderne beeldvormingssysteem aan boord van de Hope ruimtesonde. Deze Emirates Exploration Imager (EXI) is een bewijs van de groeiende invloed van de VAE in de wetenschap. In een verklaring schreef NYUAD dat het hoopt dat de nieuwe Marskaart jongeren in de VAE zal motiveren om een carrière in de wetenschap na te streven.

“We zijn van plan onze kaart beschikbaar te maken voor de hele planeet, als onderdeel van de nieuwe en meer geavanceerde Atlas van Mars, waar we aan gewerkt hebben, en zal na publicatie zowel in het Engels als het Arabisch beschikbaar zijn,” zei NYU Abu Dhabi groepsleider en wetenschapper Dimitra Atri in de verklaring. “De hoop is dat het door deze toegankelijkheid een geweldig hulpmiddel wordt door onderzoekers en ook studenten om meer te weten te komen over Mars en de mogelijkheden die de ruimtevaartsector in de VAE kan bieden, te laten zien.

Om de kaart te maken namen Atri en het team meer dan 3000 waarnemingen van EXI over een Marsjaar, een periode die overeenkomt met twee aardse jaren, en voegden ze samen tot een kleurencompositie. De resulterende kaart toont veel van de belangrijkste geologische kenmerken van de rode planeet in hoge resolutie.

Op de kaart zijn poolkappen, bergen en lang inactieve vulkanen te zien, evenals overblijfselen van oude rivieren, meren en valleien die ongeveer 3,5 miljard jaar geleden met vloeibaar water overstroomden. De kaart kan planeetwetenschappers helpen beter te begrijpen hoe het klimaat van Mars veranderde in de droge en barre wereld die we momenteel waarnemen.

“De volledige Marskaart brengt de VAE en de Arabische wereld ook weer een stap dichterbij het bereiken van het ambitieuze doel van EMM om een volledig globaal beeld te geven van het klimaat op Mars,” voegde Atri eraan toe. “Meer dan 30 eerdere ruimtevaartuigen zijn er slechts in geslaagd een momentopname van het weer op Mars vast te leggen, terwijl EMM de seizoensveranderingen gedurende een Marsjaar zal volgen.”

Door wetenschappers in staat te stellen de verspreiding van inslagkraters over het droge oppervlak van de planeet te bestuderen, onthult de kaart ook de geschiedenis van de vroege asteroïdenbombardementen op Mars. Als zodanig kan de samenstelling van EXI-beelden onderzoekers ook helpen de omstandigheden in het tumultueuze vroege zonnestelsel beter te begrijpen, toen inslagen van ruimterotsen veel vaker voorkwamen dan tegenwoordig.

De Hope orbiter is de eerste interplanetaire missie van de VAE en van de Arabische wereld als geheel. De ruimtesonde werd in 2014 in opdracht van de leiders van de VAE op 20 juli 2020 vanuit Japan gelanceerd. Na een reis van ongeveer zeven maanden bereikte Hope op 9 februari 2021 een baan om Mars.

Volgens Atri helpt de Hope-sonde, dankzij zijn unieke positie, om een globaal beeld van de planeet te creëren. Hope cirkelt in een elliptische baan om Mars waardoor de ruimtesonde van veel verder kan waarnemen dan enig andere ruimtesonde. Die strategische positie helpt onderzoekers om een globaal beeld van de planeet te creëren.

Eerste publicatie: 1 april 2023
Bron: space.com