Al Amal stuurt de eerste foto van Mars naar huis

Al Amal stuurt de eerste foto van mars naar de Aarde.
Al Amal stuurt de eerste foto van Mars naar de Aarde.

De ruimtesonde Al Amal (Hoop) van de Verenigde Arabische Emiraten heeft de eerste foto van Mars naar de Aarde gestuurd. Dat maakte de nationale ruimtevaartorganisatie van de VAE vandaag bekend.

Op de foto is Olympus Mons, de grootste vulkaan in het zonnestelsel op de scheidslijn van dag en nacht zichtbaar. De foto is gemaakt vanaf een hoogte van 24.700 kilometer boven het oppervlak van Mars. De opname dateert van woensdag 10 februari 2021, een dag nadat de ruimtesonde in een baan om de rode planeet kwam.

De opname werd door Sjeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum via Twitter gedeeld. Hij is de heerser en minister-president van het land. Het is de eerste opname van Mars door een Arabische ruimtesonde.

De Al Amal-missie moet het Martiaanse weer gaan onderzoeken maar de VAE zien de missie ook als inspiratiebron voor de jeugd uit de regio.

Al Amal, Arabisch voor Hoop, was de eerste van drie ruimtesondes die deze maand bij Mara arriveren. De Chinese ruimtesonde Tianwen-1 is inmiddels ook aangekomen in een baan rond Mars en later deze week zal ook de Amerikaanse Perseverance-missie zijn opwachting maken.

De missie van de Verenigde Arabische Emiraten markeert ook de 50ste verjaardag van het unificatieverdrag tussen de 7 emiraten waaruit het land bestaat.

“Hoop” zal minstens een Martiaans jaar om de rode planeet blijven draaien. Een Martiaans jaar zijn 687 aardse dagen. De ruimtesonde is met drie wetenschappelijke instrumenten uitgerust.

De verwachting is dat de ruimtesonde in september 2021 zal beginnen met het terugsturen van data naar de Aarde. De gegevens worden aan meer dan 200 wetenschappelijke en educatieve instellingen ter wereld ter beschikking gesteld.

Eerste publicatie: 14 februari 2021
Bron: Twitter/Spacedaily