Alexei Leonov, de eerste ruimtewandelaar, overleden

Alexei Leonov tijdens de Apollo-Sojoezmissie
Alexei Leonov tijdens de Apollo-Sojoezmissie in 1975. Publiek domein, Koppeling

Gisteren, 11 oktober 2019, werd bekend dat Alexei Leonov is overleden. Leonov was de eerste mens die in de ruimte een wandeling maakte. De kosmonaut was al een tijd ernstig ziek. Hij had enkele zware operaties ondergaan en leed aan diabetes. Hij is 85 geworden. Het overlijden werd bekend gemaakt door het Russische persbureau RIA Novosti.

Leonov vormde samen met Pavel Belyayev de bemanning van de Voskhod 2. Ze werden in maart 1965 gelanceerd en tijdens die missie verliet Leonov de Voskhod en maakte hij een ruimtewandeling van 12 minuten. Hij werd hiermee de eerste astronaut die dit deed.

Die ruimtewandeling was een hachelijk avontuur. Zijn lichaamstemperatuur schoot tijdens de ruimtewandeling omhoog en zijn ruimtepak werd zo sterk opgeblazen dat hij het niet mee ronder controle had. Hij probeerde lucht af te laten maar de snelle drukverlies zorgde ervoor dat hij bijna weg werd geschoten. Hij moest op de verkeerde manier weer terugkeren naar de Voskhod.

Ook die terugkeer naar de Aarde verliep bepaald niet vlekkeloos. De astronauten moesten handmatig het ruimteschip in bedwang houden waardoor ze ver van hun koers afraakten. Ze kwamen in een afgelegen bosgebied terecht en werden na de landing omringd door agressieve wolven en beren. Nadat hun redders arriveerden moesten de astronauten per ski in veiligheid worden gebracht. Maar hoe dan ook, Leonov had met succes als eerste mens in de ruimte gewandeld.

De race naar de ruimte ging verder en de Amerikanen herhaalden Russische prestatie en ze zetten in 1969 als eerste een mens op de Maan. Leonov bleef tot 1975 aan de grond. In 1975 maakte hij deel uit van de gezamenlijke Apollo-Sojoezmissie. Het was de eerste missie die de Amerikanen en de Russen gezamenlijk uitvoerden.

Er zijn twee bemande Voskhod-missies geweest en Leonov was de laatste nog levende kosmonaut van deze twee missies.

Eerste publicatie: 12 oktober 2019
Bron: diverse persberichten