Het sterrenbeeld Circinus – Passer

Circinus is een sterrenbeeld aan de zuidelijke sterrenhemel. Het is een sterrenbeeld dat in de 18-de eeuw is gemaakt door de Franse astronoom Lacaille om de leegte op te vullen tussen de sterrenbeelden Triangulum Australe en Centaurus.

Het sterrenbeeld wordt voorgesteld als een passer die door tekenaars wordt gebruikt om afstanden op te meten.

Gegevens Sterrenbeeld

Nederlandse naam Latijnse naam Afkorting Genitief
Passer Circinus Cir Circini
Zichtbaarheid Het sterrenbeeld is vanuit Nederland en België niet zichtbaar. Het sterrenbeeld is zichtbaar tussen de +30-ste en de -90-ste breedtegraad,
Grootte In grootte is Circinus het 85-ste sterrenbeeld. Het beslaat een oppervlakte van 93 (°)2 aan de sterrenhemel.
Omgeving Het sterrenbeeld wordt omringd door Centaurus, Musca, Apus, Triangulum Australe, Norma en Lupus.
Meteorenzwermen Er zijn geen meteorenzwermen bekend.

Beschrijving

Circinus – afbeelding

Circinus heeft één ster met bekende planeten. Het sterrenbeeld heeft geen Messier-objecten maar wel een paar bekende deepsky objecten waaronder het Circinus Stelsel en de röntgenbron Circinus X-1. Er worden geen meteorenzwermen geassocieerd met Circinus.

Circinus maakt deel uit van de sterrenbeelden van Lacaille. Samen met Antlia, Caelum, Fornax, Horologium, Mensa, Microscopium, Norma, Octans, Pictor, Reticulum, Sculptor en Telescopium.

De sterren van Circinus

α Circini (Alpha Circini)

Alpha Circini is met een visuele helderheid van magnitude 3,19 de helderste ster in het sterrenbeeld. Het is een visuele dubbelster met een zwakke begeleider. De ster bevindt zich op een afstand van 53,5 lichtjaar van de Zon en wordt geclassificeerd als een variabele ster die behoort tot de snel oscillerende Ap-sterren.

β Circini (Beta Circini)

Beta Circini heeft een visuele helderheid van magnitude 4,07. Het is een hoofdreeksster van spectraalklasse A die zich op een afstand van ongeveer 97 lichtjaar bevindt.

γ Circini (Gamma Circini)

Gamma Circini is een dubbelster bestaande uit een blauwe en een gele ster.

HD 129445

HD 129445 is een ster van spectraalklasse G waarvan bekend is dat er tenminste een planeet in een baan om heen draait. Deze planeet is bevestigd aan de hand van 17 verschillende Dopplermetingen in het kader van het Maggellan Planet Search Program. De ster heeft een helderheid van magnitude 8,8 en bevindt zich op een afstand van 220 lichtjaar.

θ Circini (Theta Circini)

θ Circini is een γ-Cas variabele: amplitude tussen 5,02 en 5,44.

Deep Sky Objecten

Het Circinus sterrenstelsel

Het Circinus sterrenstelsel is een spiraalvormig sterrenstelsel op een afstand van ongeveer 13 miljoen lichtjaar. In het stelsel zijn bewegingen van gas zichtbaar die twee ringen vormen. In één van de ringen vindt op grote schaal stervorming plaats.

Het sterrenstelsel werd in 1975 ontdekt. Het is een actief sterrenstelsel met een zwart gat in zijn kern.

Circinus X-1

Circinus X-1 is een röntgen dubbelster bestaande uit een neutronenster en een hoofdreeksster. Circinus X-1 bevindt zich op een afstand van ongeveer 20.000 lichtjaar. De röntgenbron werd op 16 juni 1969 ontdekt tijdens een scan van de sterrenbeelden Circinus, Norma en Lupus.

NGC 5315

NGC 5315 is een heldere planetaire nevel in Circinus. Net zoals alle andere planetaire nevels is deze ontstaan uit een ster aan het eind van zijn leven.

NGC 5823 in het sterrenbeeld Circinus

NGC 5823 (Caldwell 88). Deze open sterrenhoop heeft een visuele helderheid van magnitude 7.9

IAU-kaart van het sterrenbeeld Circinus
IAU-kaart van het sterrenbeeld Circinus – Passer

Download de kaart van het sterrenbeeld Circinus – Passer

 

Eerste publicatie: 19 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 12 december 2016

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.