Astronomisch Nieuws

ALMA-sterrenwacht weer in bedrijf na cyberaanval

De ALMA-sterrenwacht in de Chileense Andes is weer in bedrijf genomen. Dit is twee maanden nadat de sterrenwacht werd gesloten wegens een cyberaanval. Dat maakte de organisatie afgelopen week bekend.

ALMA by night
Door ESO/C. MalinCC BY 4.0,

ALMA is de krachtigste telescoop voor het bestuderen van moleculair gas en stof. De telescoop wordt ingezet voor het bestuderen van de bouwstenen van sterren, planeetsystemen, sterrenstelsels en het leven zelf.

Op 29 oktober werden de computersystemen van ALMA getroffen door een cyberaanval waarbij verschillende kritische operationele servers en computers werden getroffen.

Het hervatten van wetenschappelijke waarnemingen was topprioriteit na de aanval, aldus ALMA-directeur Sean Dougherty. Het kostte enorm veel werk om, na het herstel van de computersystemen om de volledige end-to-end testen te leveren die nodig waren om het werk te hervatten.

Door de cyberaanval werden astronomische waarnemingen opgeschort, had het observatorium beperkte e-maildiensten en was de website offline.

Het computerpersoneel nam onmiddellijk tegenmaatregelen om verlies van en schade aan wetenschappelijke gegevens en IT-infrastructuur te voorkomen.

Wie de aanvallers zijn is niet bekend gemaakt. Het incident wordt onderzocht door de Chileense politie.

Het was, volgens Dougherty, een enorme uitdaging om de systemen opnieuw op te bouwen om zo weer veilig te kunnen werken.

De ALMA-sterrenwacht beschikt over 66 zeer nauwkeurige antennes verspreid over afstanden tot 16 kilometer waarmee verre sterrenstelsels kunnen worden gedetecteerd die zich aan de rand van het waarneembare heelal vormen, aldus de ESO.

De sterrenwacht is gebouwd op een van de droogste plekken op Aarde, in de Atacama-woestijn in Chili, meer dan 5000 meter boven de zeespiegel.

In april van dit jaar hielp ALMA bij het vinden van het meest afgelegen kandidaat-sterrenstelsel dat tot nu toe is waargenomen – zo’n 13,5 miljard lichtjaar verwijderd van de Aarde.

ALMA bidet werk aan ongeveer 300 mensen waarvan 40 ingenieurs en computertechnici die verantwoordelijk zijn voor de krachtige computers, servers gegevensopslagsystemen en schermen.

De komende weken zal de focus liggen op het herstellen en testen van de infrastructuur en de systemen zoals de website van ALMA en andere services waardoor alle functionaliteiten die vóór de cyberaanval bestonden kunnen worden hersteld.

Eerste publicatie: 25 december 2022
Bron: Spacedaily