Almaaz – een vreemde dubbelster in de Voerman

Almaaz - Epsilon Aurigae

Een mogelijk model van het Epsilon Aurigae dubbelstersysteem. Een van de sterren wordt door een andere ster bedekt waarbij de bedekkende ster is omgeven door een dikke donkere schijf van stof (Credit: NASA/JPL-Caltech).

Epsilon Aurigae is een van de meest mysterieuze sterren aan de hemel. Het is een eclipserende dubbelster maar de ster gedraagt zich niet als zodanig. Het vreemde helder worden en weer afzwakken van het licht van de ster leidt al tientallen jaren tot speculaties over wat er nu precies gaande is in dit verre stersysteem.

De ster is met het blote oog zichtbaar. Zoek de ster Capella van het sterrenbeeld Auriga – Voerman op. Capella is de helderste ster van het sterrenbeeld en een van de helderste sterren aan de hemel. Vlak bij Capella is onder donkere omstandigheden een driehoek van sterren zichtbaar. Deze sterren worden de “geitjes” of de “kinderen” genoemd. Epsilon Auriga vormt de top van de driehoek. De ster is ook bekend onder zijn Arabische naam Almaaz. Dit betekent “Bok” of “Geitenbok”.

Capella lijkt veel helderder te zijn dan Almaaz maar dat heeft voornamelijk te maken met de afstand. Capella bevindt zich op een afstand van ongeveer 42 lichtjaar van de Zon; Almaaz bevindt zich op een slordige 2000 lichtjaar afstand van ons.

Lees meer over Almaaz – Epsilon Aurigae