Waarnemen

Altaïr – wegwijzer naar kleine sterrenbeelden

Als je eind juni – begin juli omstreeks middernacht richting oosten kijkt dan zie je een heldere blauw-witte ster laag boven de horizon staan. Dit is de ster Altaïr van het sterrenbeeld Aquila – Arend. Het is de op één na helderste ster van de Zomerdriehoek. Je kan deze ster gebruiken om twee kleine maar kenmerkende sterrenbeelden op te zoeken. Het zijn de sterrenbeelden Delphinus – Dolfijn en Sagitta – Pijl. In hetzelfde gebied bevindt zich ook het sterrenbeeld Vulpecula – Vosje maar dit is een qua vorm minder duidelijk sterrenbeeld.

Om deze sterrenbeelden te vinden zoek je eerst de Zomerdriehoek op. Deze Zomerdriehoek bestaat uit de helderste sterren van drie verschillende sterrenbeelden. Het zijn Wega van het sterrenbeeld Lyra – Lier, Deneb van het sterrenbeeld Cygnus – Zwaan en Altaïr van het sterrenbeeld Aquila – Arend. Maar we focussen ons op Altaïr. Strek je arm helemaal uit en op een handbreedte van Altaïr vindt je Delphinus, Sagitta en Vulpecula. Eind juni bevindt de Dolfijn zich linksonder Altaïr en de Pijl bevindt zich linksboven Altaïr.

Zoekkaart voor de sterrenbeelden Dolfijn en Pijl
Uitgaande van Altaïr zijn de sterrenbeelden Dolfijn en Sagitta gemakkelijk te vinden. Eind juni – begin juli is Altaïr omstreeks middernacht laag boven de oostelijke horizon te vinden.

De breedte van twee vingers op armlengte is ongeveer voldoende om of Delphinus of Sagitta te bedekken. Dit geeft meteen aan hoe klein deze sterrenbeelden zijn en toch zijn ze beiden duidelijk aan hun patroontje te herkennen. Al het goed donker is moet je eens proberen alle sterren van Delphinus te tellen. Oude verhalen zeggen dat er negen zichtbare sterren zijn die de negen muzen vertegenwoordigen.

Volgens de Griekse mythologie is Sagitta de pijl die Hercules gebruikte om Prometheus te redden. Prometheus was veroordeeld tot een straf waarbij Aquila de Arend steeds zijn lever uitpikte. Die lever groeide steeds opnieuw aan.

Eerste publicatie: 27 juni 2016