Amalthea – Juno legt het roodste object van het zonnestelsel vast
De Juno ruimtesonde van de NASA legde deze beelden van de kleine rode maan Amalthea en Jupiter vast tijdens een scheervlucht op 7 maart 2024.

Amalthea, ook bekend als Jupiter V, is de derde maan van Jupiter in volgorde van afstand tot de gasreus.
De maan. In 1892 gevonden door de Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard, is onregelmatig van vorm en heeft afmetingen van ongeveer 250 * 146 * 128 kilometer.
Amalthea draait op een gemiddelde afstand van 181.400 kilometer om Jupiter heen en heeft voor één omwenteling om de planeet 0,48 aardse dagen nodig.
De maan roteert in een gebonden rotatie om Jupiter en dat betekent dat altijd dezelfde zijde naar de planeet toe is gericht.
Amalthea is het roodste object in ons zonnestelsel en lijkt meer warmte af te geven dan het van de Zon ontvangt. Dit kan zijn omdat, terwijl de maan binnen het krachtige magneetveld van Jupiter draait, er elektrische stromen in de kern van de maan worden opgenomen maar als alternatief kan de hitte ook het gevolg zijn van getijdenspanningen.

Amalthea heft een aardappelachtige vorm en mist de massa om zichzelf tot een bol te trekken. In 2000 onthulde de Galileo ruimtesonde van de NASA enkele oppervlaktekenmerken waaronder inslagkraters, heuvels en valleien.
Amalthea draait rond Jupiter binnen de baan van Io, de binnenste van de vier grootste manen van Jupiter. Het duurt 0,498 aardse dagen om één baan te voltooien.
Op het moment dat de eerste van deze twee opnames werd gemaakt bevond Juno zich ongeveer 265.000 kilometer boven de wolkentoppen van Jupiter, op een breedtegraad van ongeveer 5° ten noorden van de evenaar.
Burgerwetenschapper Gerald Eichstädt maakte deze beelden met behulp van onbewerkte gegevens van het JunoCam-instrument van de Juno ruimtesonde waarbij hij verwerkingstechnieken toepaste om de helderheid van de beelden te verbeteren.
Eerste publicatie: 19 mei 2024
Bron: sci-news