Astronomisch Nieuws

Amateurastronoom vindt nieuw dwergsterrenstelsel

Astrofysici van de Universiteit van Surrey en het Instituto de Astrofísica de Andalucía hebben een vlekje aan de sterrenhemel dat door een amateurastronoom was gevonden geïdentificeerd als een nieuw dwergsterrenstelsel dat Pisces VII/Tri III wordt genoemd.

Messier 33 in Triangulum
Messier 33 in Triangulum. By ESO – http://www.eso.org/public/images/eso1424a/, CC BY 4.0, Link

Amateurastronoom Giuseppe Donatiello zag het sterrenstelsel toen hij zorgvuldig publiek beschikbare gegevens bestudeerde en zijn bevindingen door professionele astrofysici werden onderzocht. Die astrofysici, onder leiding van Dr. David Martinez-Delgado van het Institutio de Astrofysica de Andalucia gebruikten diepere beelden genomen met de Telescopio Nazionale Galileo. Door het verwerken van de gegevens en het uitvoeren van een fotometrische kalibratie konden ze bevestigen dat het om een nieuw dwergsterrenstelsel gaat maar ze hadden nieuwe opnames nodig gemaakt met nog krachtigere telescopen om de precieze locatie en de betekenis te bevestigen.

Hun analyse heeft Pisces VII/Tri III geïdentificeerd als een van de twee dingen, beiden maken het een belangrijke astrofysische ontdekking. De berekeningen van het team tonen aan dat het ofwel een geïsoleerd dwergsterrenstelsel is of een satelliet van het Triangulum sterrenstelsel (M33). Als het een geïsoleerd sterrenstelsel is dan is het vermoedelijk het zwakste dwergsterrenstelsel dat ooit is gedetecteerd. Als het een satelliet is van M33 dan zou het astrofysici gerust kunnen stellen dat hun theorieën over de vorming van sterrenstelsels kloppen.

Emily Charles, een promovenda aan de universiteit van Surrey die aan het project werkte zegt: “Theoretische kennis over de vorming van sterrenstelsels betekent dat we zouden verwachten dat er nog veel meer kleine sterrenstelsels in Messier 33 heen draaien. Tot nu toe heeft het echter maar één bekende satelliet. Als dit nieuw geïdentificeerde sterrenstelsel behoort tot M33 dan zou dit kunnen betekenen dat er nog veel meer zijn die nog niet zijn ontdekt omdat ze te zwak zijn om te worden gevonden. M33 daagt momenteel de veronderstellingen van astrofysici uit maar deze nieuwe bevinding begint ons gerust te stellen dat onze theorieën correct zijn.”

Om te bevestigen of Pisces VII/Tri III een geïsoleerd sterrenstelsel is of een satelliet van Messier 33 zijn er nauwkeurige afstandsmetingen nodig en moet men zien hoe het ten opzichte van Messier 33 beweegt. Beiden vereisen verder onderzoek met andere telescopen.

Noushin Karim, een andere promovenda aan de universiteit van Surrey die meehielp bij het identificeren van Pisces VII/Tri III zei: “Lang-belichte beelden met de Hubble zouden ons in staat stellen zwakkere sterren te bereiken die als robuustere afstandsschatters fungeren, dit omdat ze een standaard helderheid hebben. Om de beweging van het nieuwe sterrenstelsel te bevestigen zijn waarnemingen nodig met een 8 meter of 10 meter zoals de Keck of de Gemini.

Een artikel waarin hun werk wordt beschreven en hoe ze tot de conclusies zijn gekomen is gepubliceerd in het tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Vervolgens zal het team toegang tot andere telescopen aanvragen om hun analyse voort te kunnen zetten.

Artikel: David Martínez-Delgado et al, Pisces VII: discovery of a possible satellite of Messier 33 in the DESI legacy imaging surveys, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2021). DOI: 10.1093/mnras/stab2797

Eerste publicatie: 18  november
Bron: universiteit van Surrey