Apollo 8 – Kerstmis op de Maan

de "earthrise" foto gemaakt vanuit de Apollo 8
De “Earthrise” foto die is gemaakt door astronaut William Anders. Op de foto het moment dat onze blauwe Aarde vanuit het donkerte van de grijze Maan weer zichtbaar wordt voor de astronauten. Het is zonder meer de meest beroemde foto die door Apollo 8 is gemaakt. Twee van de kraters die op deze foto zichtbaar zijn, hebben nu van de Working Group for Planetary System Nomenclature van de Internationale Astronomische Unie een naam gekregen. Credit: NASA/IAU

Kerstavond 1968. Een van de meest turbulente en tragische jaren in de Amerikaanse geschiedenis kwam langzaamaan tot een einde. Miljoenen mensen over de hele wereld keken en luisterden toen de astronauten van Apollo 8, Frank Borman, Jim Lovell en Bill Anders, de eerste mensen werden die in een baan om een andere wereld draaiden.

Toen hun commandomodule boven het maanoppervlak zweefde stuurden de astronauten, onder het voorlezen uit het Bijbelse boek Genesis, afbeeldingen van de Maan en de Aarde terug naar huis en sloten ze de uitzending af met een wens voor iedereen op “de goede Aarde”.

Tijdens de viering van 40ste verjaardag in 2008 herinnerde Borman zich dat ze van NASA geen restricties opgelegd hadden gekregen, ze moesten doen wat ze geschikt vonden. Ze kregen te horen dat ze het grootste publiek zouden krijgen dat ooit naar een menselijke stem had geluisterd.

De eerste tien verzen van Genesis vormen niet alleen de basis van het christelijke geloof maar ze komen in de basis van veel wereldse religies terug. Die religies zijn wereldwijd groter dan het christendom en dus vonden de astronauten het heel toepasselijk om deze tekst voor te lezen.

De missie is ook beroemd geworden vanwege de iconische “Earthrise”-foto die door Bill Anders werd gemaakt. Deze foto gaf de mensheid een heel andere kijk op onze thuisplaneet. Ondanks alle trainingen en voorbereidingen voor de verkenning van de Maan eindigden de astronauten volgens Anders hun missie met de ontdekking van de Aarde.

Apollo 8, de eerste bemande missie naar de Maan, kwam op Kerstavond, 24 december 1968, in een baan om de Maan. Op die avond hielden de astronauten, commandant Frank Borman, commandomodule piloot Jim Lovell en maanmodulepiloot William Anders, een live televisie-uitzending waarin ze de Aarde vanuit de ruimte lieten zien en ook de Maan gezien van uit de Apollo 8. De uitzending werd beëindigd met het om beurten voorlezen uit het Bijbelse boek Genesis.

Dat de astronauten van de Apollo 8 op Kerstavond waren waar ze waren kwam door een gedurfde improvisatie van de NASA. De klok tikte voor de uitdaging van Kennedy om voor het einde van de decade te landen op de Maan. Er waren vertragingen met de maanmodule en die dreigden het hele Apolloprogramma te vertragen. NASA besloot om de missie aan te passen en de Apollo 8 op weg naar de Maan te sturen zonder maanmodule. Het was tevens de eerste bemande vlucht van de machtige Saturnus V-raket.

De bemanning kwam op 21 december in een baan en na op Kerstavond 10 keer om de Maan te hebben gedraaid was het tijd om huiswaarts te keren. Op Kerstochtend wachtte de vluchtleiding angstvallig op het signaal dat de motoren van de Apollo 8 waren ontbrand en dat de commandomodule zijn baan om de Maan had verlaten.  Ze kregen die bevestiging toen Lovell zich meldde met de woorden: “Roger, please be informed there is a Santa Claus.”

Op 27 december 1968 plonsde de bemanning in de Grote Oceaan. Het zou nog maanden duren voordat er op de Maan geland zou gaan worden maar voor het eerst in de geschiedenis hadden mensen een bezoek gebracht aan de Maan en waren ze weer veilig thuisgekomen.

 

Bron: JPL/NASA
Eerste publicatie: 23 december 2018