Ruimtevaartnieuws

Arianespace lanceert met succes de derde Ariane 5 van dit jaar

Lancering Ariane 5 raket met aan boord drie satellieten
Een Ariane 5 raket van Arianespace brengt drie satellieten in een baan om de Aarde: de Mission Extension Vehicle 2 en de Galaxy 30 communicatiesatelliet voor Intelsat en de BSAT-4b communicatiesatelliet voor het Japanse Broadcasting Satellite System Corporation. Credit: Arianespace.

Een Ariane 5 raket heeft vanochtend vroeg met succes de Mission Extension Vehicle-2 (MEV-2) gelanceerd. MEV-2 gaat nu zelfstandig op weg naar een Intelsat die in een hogere baan gebracht moet worden. Samen met MEV-2 werden er ook nog twee communicatiesatellieten voor breedbandverbindingen gelanceerd.

De lancering vond plaats vanaf het Guyana Space Center in de buurt van Kourou in Frans-Guyana. De raket werd om 00:04 uur Nederlandse tijd gelanceerd. Het was daarmee de vijfde lancering voor Arianepace dit jaar en de derde Ariane 5. Vlucht VA253 was de 109de lancering van een Ariane 5 raket.

De lancering was eerder voorzien voor 28 juli 2020. Deze lancering werd wegens technische problemen uitgesteld. Daarna zorgde slecht weer voor verder uitstel van de lancering. Ook de lancering van afgelopen nacht werd door slecht weer met 31 minuten vertraagd.

Mission Extension Vehicle 2

De MEV-2 zal voor Intelsat een aantal onderhoudsmissies aan satellieten gaan uitvoeren. De eerste missie, MEV-1, legde in februari 2020 met succes aan bij Intelsat-901. De hoop is dat het repareren en bijtanken van verouderde satellieten een goedkopere onderneming zal zijn dan het lanceren van vervangende satellieten.

Intelsat-901 is volgens Intelsat sinds april 202 weer volledig in bedrijf. MEV-2 is door SpaceLogistics LLC, een dochteronderneming van Northrop-Grumman, ontwikkeld. MEV-2 zal vermoedelijk begin 2021 gaan koppelen aan Intelsat 1002/IS-1002. Deze satelliet is in 2004 gelanceerd.

Het ruimtevaartuig zal zijn eigen stuwraketten en brandstoftoevoer gebruiken om de baan van Intelsat-1002 te veranderen. MEV-2 zal de satelliet terugbrengen naar een geostationaire baan. In deze baan komt de baanperiode van de satelliet overeen met de rotatiesnelheid van de Aarde. Als alles volgens plan verloopt zal MEV-2 weer worden losgekoppeld en wachten op een volgende Intelsat-satelliet ie hulp nodig heeft.

Naast de MEV-2 had de Ariane 2 ook twee telecommunicatiesatellieten aan boord.

Ongeveer 27 minuten na de lancering werd de 3298 kg wegende Galaxy 30 uitgezet in de ruimte. Zeven minuten later was de 2875 kg wegende MWV-2 aan de beurt en nog eens 13 minuten later werd de 3530 kg wegende BSAT-4b uitgezet in de ruimte.

Galaxy 30

Arianespace lanceerde ook de Galaxy-30 voor Intelsat. Deze maakt deel uit van een groter netwerk ter vervanging van de verouderde Noord-Amerikaanse Galaxy satellieten die voor televisiediensten worden gebruikt. Galaxy-30 en de andere satellieten van deze serie zullen diensten leveren zoals uitzendingen in 4K-resolutie en diensten waarmee consumenten rechtstreeks via satelliet kunnen streamen en breedbanddiensten voor mobiel en zakelijk internet.

BSAT-4b

De BSAT-4b is door Maxar gebouwd in opdracht van de Japanse Broadcasting Satellite System Corporation. De satelliet gaat gebruikt worden voor direct-to-home diensten en zal dienen als back-up voor BSAT-4a die in 2017 werd gelanceerd.

Na een tijdelijke stop vanwege de coronapandemie was dit de vijfde lancering voor Arianespace in 2020. Testvluchten van de opvolger van de Ariane 5, Ariane-6 genoemd, zullen vanwege de coronapandemie worden uitgesteld tot minstens de tweede helft van 2021.

Eerste publicatie: 16 augustus 2020
Bron: ESA & space.com