Arrokoth – de nieuwe naam voor 2014 MU69

2014 MU69, Ultima Thule heet nu Arrokoth
Deze compositie opname van Ultima Thule werd gemaakt aan de hand van gegevens die de New Horizons ruimtesonde van de NASA verzamelde tijdens zijn scheervlucht op 1 januari 2019. De afbeelding combineert verbeterde kleurenopnames die in de buurt komen van wat het menselijke oog zou zien met gedetailleerde hoge resolutie panchromatische opnames. Credit: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute / Roman Tkachenko.

Ultima Thule (ook bekend als 2014 MU69 is het object in de Kuipergordel dat op 1 januari 2019 werd bezocht door de ruimtesonde New Horizons van de NASA heeft de officiële naam “Arrokoth” gekregen. Het is een inheemse Amerikaanse naam die in de taal van de Powhatan/Algonquian “hemel” betekent.

De New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd. De ruimtesonde scheerde eerst langs Jupiter om op die manier snelheid te maken. Jupiter werd in februari 2007 bezocht. Op 14 juli 2015 maakte de ruimtesonde een scheervlucht langs Jupiter en zijn manen.

Hiermee was de reis van de New Horizons nog niet klaar want op 1 januari 2019 scheerde de ruimtesonde langs Arrokoth. Het New Horizons team had dit object eerst de bijnaam Ultima Thule gegeven. Het object bevindt zich meer dan 1,5 miljard kilometer voorbij Pluto. Het is de verste scheervlucht die een ruimtesonde tot nu toe heeft gemaakt.

Arrokoth werd in 2014 met behulp van de Hubble Space Telescope ontdekt door een team astronomen.

Volgens onderzoekers van het Southwest Research Institute dat de data van de New Horizons verwerkt heeft Arrokoth ons veel geleerd over het ontstaan van planeten en onze kosmische oorsprong.

Volgens de onderzoekers kan het tweelobbige object ons antwoorden verschaffen die kunnen bijdragen aan onze kennis over de herkomst van leven op Aarde.

De Internationale Astronomische Unie beslist over de naamgeving van objecten in ons zonnestelsel en volgens de regels van de IAU mogen de ontdekkers een permanente naam voor het hemellichaam bedenken.

Ze gebruikten de regels van de IAU om de cultuur van de inheemse volkeren te associëren die leefden in de regio waar het object werd ontdekt. In dit geval worden zowel de Hubble Space Telescope als de New Horizons geëxploiteerd vanuit Maryland. Hier is een link met de Chesapeake Baai en de Powhatan indianen.

De naam “Arrokoth” verwijst naar de inspiratie om naar de hemel te kijken en je te verwonderen over de sterren en de werelden buiten ze onze.

Het verlangen om te leren is de kern van de New Horizons-missie, en we zijn vereerd om samen te werken met de Powhatan gemeenschap en de mensen van Maryland in deze viering van de ontdekking. Aldus Alan Stern, hoofdonderzoeker van de New Horizons-missie.

Het object de naam “Arrokoth” geven betekent ook erkenning voor de kracht en het uithoudingsvermogen van de inheemse Algonquische bevolking van de Chesapeake regio. Hun erfgoed blijft een leidend licht voor iedereen die op zoek is naar betekenis en begrip van de oorsprong van het heelal en de hemelse verbinding van de mensheid.”

 

Eerste publicatie: 14 november 2019
Bron: NASA en anderen