Asteroïde 16 Psyche toch niet helemaal van metaal

Artist impressie van  de Psyche ruimtesonde en asteroïde
Artist impressie van  de Psyche ruimtesonde en asteroïde. Credit: NASA/ASU/Maxar

In 2022 wil de NASA een missie lanceren naar de asteroïde Psyche. Deze asteroïde draait tussen de banen van Mars en Jupiter rond de Zon. De asteroïde is interessant omdat ze rijk aan metalen is en mogelijk een blote ijzer-nikkel kern is van een vroege planeet, en een van de bouwstenen is van ons planetenstelsel.

Als de lancering in 2022 doorgaat dan zullen we tot 2026 moeten wachten voordat Psyche volledig onderzocht kan worden. Tot die tijd maken astronomen gebruik van hoge resolutieopnames en radarmetingen om hun kennis over de asteroïde te vergroten en de missie er naartoe voor te bereiden.

Onlangs verscheen er een artikel in het tijdschrift Journal of Geophysical Research: Planets waarin aan de hand van nieuwe gegevens wordt geconcludeerd dat de samenstelling van Psyche anders is dan voorheen werd gedacht.

Enkele jaren geleden was de algemene consensus dat Psyche nagenoeg volledig uit metaal bestaat maar de nieuwe gegevens wijzen meer op een mix van metaal en gesteente.

Het team combineerde nieuwe waarnemingen van Psyche, waaronder dichtheidsmetingen, radar en spectraalanalyses met gegevens van meteorieten en modellen voor het ontstaan van planetesimalen.

Een groot deel van de astronomische gemeenschap ging ervan uit dat het oppervlak van Psyche voor ongeveer 90% uit metaal bestond maar de nieuwe gegevens wijzen meer op 30% tot 60% metaal. Het andere deel is dan vermoedelijk silicaat houdend gesteente met een lage ijzerconcentratie.

Er is nog steeds sprake van wat tegenstrijdigheden in de gegevens maar ze wijzen er wel op dat Psyche meer een mengeling is van gesteente en metaal. Als dat inderdaad klopt dan kan deze samenstelling mogelijk meer aanwijzingen geven hoe Psyche is ontstaan en mogelijk zal er een nog onbekend stadium van het ontstaan van planeten worden ontdekt.

Wetenschappers blijven tijdens de bouw van de ruimtesonde gegevens over Psyche verzamelen en al die informatie zal bruikbaar zijn als de ruimtesonde in 2026 bij Psyche arriveert.

De wetenschappelijke instrumenten die momenteel worden gebruikt voor de missie naar Psyche bestaan o.a. uit een multi spectraalanalyzer, een gammastralen en neutronenspectrometer en een magnetometer. Deze instrumenten zullen hoge resolutieopnames maken, de samenstelling van de asteroïde bepalen en kijken of er een magneetveld aanwezig is. Als de ruimtesonde er in 2026 arriveert dan zal Psyche ongeveer 21 maanden bestudeerd worden

De Psyche missie

Psyche is een metaalrijke asteroïde zich tussen de banen van Mars en Jupiter om de Zon draait. De asteroïde zal ons een uniek beeld geven van de gewelddadige botsingen waaruit de Aarde en de aardse planeten zijn ontstaan.

De ruimtesonde Psyche moet in augustus 2022 gelanceerd worden en zal gebruikmakende van zijn door zonne-energie aangedreven motoren naar de asteroïde reizen. In 2023 zal de ruimtesonde een scheervlucht maken langs Mars om meer snelheid te maken en in een juiste baan op weg naar Psyche te komen. In 2026 zal de ruimtesonde er arriveren en daarna zal de asteroïde gedurende 21 maanden worden bestudeerd.

Met de missie wil men de bouwstenen van de planeetformatie leren begrijpen. Men zal proberen te bepalen of Psyche de kern is van een vroege planeet of dat de asteroïde op dezelfde manier is ontstaan als de kern van de Aarde en hoe het oppervlak er precies uitziet.

Het instrumentarium van de ruimtesonde bevat o.a. een magnetometer, een Multi spectraal imager en een spectrometer voor neutronen en gammastraling. De missie zal ook een nieuwe techniek testen die is gebaseerd op lasers en die Deep Space Optical Communications (DSOC) wordt genoemd.

De Psyche-missie maakt deel uit van een Discovery Program van de NASA en wordt geleid door de Arizona State University. Het Jet Propulsion Laboratory van de NASA is verantwoordelijk voor de ruimtesonde en de operatie tijdens de missie. De op zonne-energie en elektriciteit gebaseerde aandrijving wordt geleverd door Maxar Space Solutions.

Artikel

Eerste publicatie: 12 april 2020
Bron: SpaceDaily