Zonnestelsel Nieuws

Asteroïde Bennu vanaf 700 meter hoogte gefotografeerd

Asteroide Bennu gezien door de OSIRIS-REx
Asteroïde Bennu gefotografeerd door de OSIRIS-REx ndat die in een bijzonder lage baan om de asteroïde kwam. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin (https://www.asteroidmission.org/)

De ruimtesonde OSIRIS-Rex van de NASA die momenteel in een baan om de asteroïde 101955 Bennu draait heeft vanaf een afstand van ongeveer 700 meter het oppervlak van de asteroïde gefotografeerd.

NASA heeft al eerder foto’s vrijgegeven die met behulp van de NavCam-1 van de ruimtesonde vanaf een hoogte van 1,6 kilometer waren gemaakt. De nieuwe foto werd op 13 juni 2019 gemaakt vanuit een cirkelvormige baan op een hoogte van 690 meter boven het oppervlak van Bennu. Nog nooit eerder draaide een ruimtesonde op zo’n kleine afstand rond een object in ons zonnestelsel.

De gehele opname

Bennu gezien door de OSIRIS-REx
Opname van Bennu vanaf een hoogte van ongeveer 690 meter boven het oppervlak. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin (https://www.asteroidmission.org/)

Deze opname van de asteroïde Bennu werd op 13 juni 2019 gemaakt. Kort hiervoor had de ruimtesonde OSIRIS-Rex zijn twee koerscorrectie om in een baan om de asteroïde te komen, uitgevoerd. Vanuit het gezichtspunt van de ruimtesonde wordt de helft van Bennu door de Zon verlicht en bevindt de andere helft zich in de schaduw. Het grootste rotsblok op Bennu bevindt zich op het zuidelijk halfrond. Deze opname is gemaakt vanaf een hoogte van 690 meter boven het oppervlak van de asteroïde. De opname is gemaakt met de NavCam-1. Dit is één van de drie navigatiecamera’s die samen de TAGCAMS (Touch and Go Camera System) van de ruimtesonde vormen. Op deze afstand zijn in het centrum van de afbeelding details tot 50 cm grootte zichtbaar.

OSIRIS-REx

De OSIRIS-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security-Regolith Explorer) werd in 2016 gelanceerd en arriveerde in december 2018 bij de asteroïde Bennu. Aan boord van de ruimtesonde bevinden zich 5 wetenschappelijke instrumenten. De ruimtesonde moet als eerste sonde van de NASA materiaal van Bennu terugbrengen naar de Aarde.

OSIRIS-Rex heeft al geschiedenis geschreven door in een baan om Bennu te komen. Bennu heeft namelijk een diameter van slechts 520 meter. Het is het kleinste object waar tot nu toe een ruimtesonde omheen heeft gedraaid. Eerder dit jaar ontdekten wetenschappers van de NASA dat de asteroïde veel grilliger is dan verwacht. Dit zal het verzamelen van materiaal veel lastiger gaan maken.

De ruimtesonde zal tot midden augustus 2019 in deze baan rond de asteroïde blijven draaien. In die periode zal er met de Laser Altimeter (OLA) een kaart van het terrein gemaakt worden en zal de PolyCam zorgen voor een totaal beeld in hoge resolutie. De Thermal Emission Spectrometer (OTIS) en de X-Ray Imaging Spectrometer (REXIS) een kaart maken op infrarode en röntgen golflengtes. Al deze informatie zal worden gecombineerd en dit zal helpen bij het bepalen van een geschikte landingsplek.

Na midden augustus 2019 zal de ruimtesonde naar een hoogte van ongeveer 1,3 kilometer worden gebracht. Het verzamelen van monstermateriaal met behulp van het Touch and Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM) is gepland voor de zomer van 2020. Het verzamelde materiaal wordt in 2023 terugverwacht op Aarde.

Hayabusa2

De Japanse Hayabusa2 is bij de asteroïde Ryugu bezig met een gelijkaardige missie. De Hayabusa2 heeft in februari 2019 een projectiel van wolfraam afgevuurd op de asteroïde en het materiaal dat hierbij vrijkwam is opgevangen. Later werd er een gat geblazen. De Hayabusa2 moet nog vers materiaal zien op te scheppen uit dit gat. Hayabusa2 heeft nog maar weinig tijd om dit te doen want binnenkort bevindt asteroïde Ryugu zich te dicht bij de Zon waardoor de ruimtesonde zijn werk niet meer kan doen.

Bron: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

 

Eerste publicatie: 22 juni 2019