Asteroïde krijgt naam van de Amerikaanse Pauma-stam.

Op verzoek van wetenschappers die de asteroïde hebben ontdekt heeft een inheemse Amerikaanse stam in wat nu Californië is, de unieke asteroïde een naam gegeven.

De baan van 2022 AV2 in het binnenste zonnestelsel.
De baan van 2020 AV2 – Ayló’chaxnim in het binnenste zonnestelsel. By NASA/JPLOrbit diagram, Public Domain,

Twee jaar geleden ontdekten astronomen die de Zwicky Transient Facility (ZTF) gebruikten de eerste bekende asteroïde die binnen de baan van Venus om de Zon draaide. Maar tot nu toe stond deze asteroïde alleen bekend als 2020 AV2.

Het voorouderlijke land van de inheemse Pauma-stam omvat het gebied rond de Palomar sterrenwacht van het California Institute of Technology, waar ZTF ook is gevestigd. Tijdens een ceremonie op 7 juni 2022 van zegeningen en liederen schonk een groep Pauma de asteroïde de naam ‘Ayló’chaxnim. Dit klinkt ongeveer als eye-lo-chax-nihm, waarbij de x een geluid maakt dat lijkt op dat aan het einde van het woord loch. De naam betekent toepasselijk “Venusmeisje”  in het Luiseño, de taal van de stam.

Volgens een verklaring van de universiteit benaderde het onderzoeksteam de Pauma om de asteroïde een naam te geven in wat ZFT-onderzoeker George Helou een “viering van hun taal, geschiedenis en verbinding met de nachtelijke hemel” noemde. De Pauma wilden de asteroïde oorspronkelijk “de dochter van Venus” noemen, wat aangeeft dat hij nauw verwant is met de planeet maar de Luiseño-vertaling was te lang om te worden goedgekeurd door de Internationale Astronomische Unie. Dit is het bestuursorgaan dat verantwoordelijk is voor het benoemen van hemellichamen.

Tijdens de naamgevingsceremonie waren er Pauma van alle leeftijden aanwezig die ook de sterrenwacht bezochten.

“Uw voorouders, die vele duizenden jaren teruggaan, waren zeer bedreven in het bestuderen van de nachtelijke hemel en gebruikten hun kennis om kalenders te ontwikkelen, de seizoenen te markeren en hun weg te vinden op reizen”, aldus Jonas Zmuidzinas, astronoom en directeur van Caltech Optical Observatories, tijdens de ceremonie. “De voorouders van de Pauma-stam waren in feite de eerste Palomar-astronomen.”

Pauma-lid Patti Dixon, een professor in American Indian Studies aan het Palomar Collega, was enthousiast over de connectie tussen de tradities van haar stam en de hedendaagse sterrenwacht. “Dit evenement zal kinderen blootstellen aan de geweldige sterrenwacht in hun achtertuin”, zei ze in het persbericht.

De relatie tussen de Pauma-stam en de Palomar sterrenwacht is niet nieuw. In 2009 werkte de gepensioneerde telescoopoperator Jean Mueller samen met de Pauma-stam om drie asteroïden een naam te geven die ze eind jaren ’80 en begin jaren ’90 hadden ontdekt. Ze werden vernoemd naar goden in het Luiseño: Tukmit (Vader Hemel), Tomaiyowit (Moeder Aarde) en Kwila (Zwarte Eik).

Eerste publicatie: 19 juni 2022
Bron: space.com