Zonnestelsel Nieuws

Asteroïde passeert ons op 21 augustus op kleine afstand

Begin augustus 2021 zal de snel bewegende asteroïde 2016 AJ193 in zijn 5,9 jaar durende baan richting Zon bewegen.
Begin augustus 2021 zal de snel bewegende asteroïde 2016 AJ193 in zijn 5,9 jaar durende baan richting Zon bewegen. De Aarde bevindt zich in de buurt van de baan van de asteroïde. De asteroïde zal de Aarde niet raken. De dichtste nadering is op 21 augustus 2021. De kleinste afstand tussen de asteroïde en de Aarde bedraagt dan ongeveer 8,9 * de afstand tussen de Aarde en de Maan. Credit: Space Reference.

Een asteroïde met een redelijke grootte passeert op zaterdag 21 augustus 2021 op korte afstand de Aarde. Er is geen gevaar dat het object ons zal raken. De asteroïde heeft de aanduiding 2016 AJ193. De grootte van de asteroïde wordt geschat op ongeveer 1,4 kilometer. Het is een snel bewegend object dat met een snelheid van iets meer dan 94.000 kilometer per uur ten opzichte van de Aarde door het zonnestelsel scheurt. De dichtste nadering tot de Aarde is op 21 augustus 2021 om 17:10 uur Nederlandse tijd. Amateurastronomen die dit object willen proberen op te sporen maken dus in de ochtend van 21 augustus 2021, kort voor zonsopkomst de beste kans.

Door de NASA is 2016 AJ193 als een Potentially Hazardous Asteroid, een potentieel gevaarlijke asteroïde, geclassificeerd. De baan van het object is echter goed bekend en er is geen kans op een inslag.

De asteroïde heeft de aanduiding 2016 AJ193. Het object werd in januari 2016 voor het eerst gezien door het Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS).Dit systeem maakt deel uit van de Haleakala sterrenwacht in Hawaï. Pan-STARRS bestaat uit astronomische camera’s, telescopen en een computercentrum. Het onderzoekt de sterrenhemel voor asteroïden die op korte afstand de Aarde passeren. Na de ontdekking werd de asteroïde bekeken met de NEOWISE ruimtesonde van de NASA. Astronomen meldden een diameter van iets minder dan 1,4 kilometer. Ze zagen ook dat de asteroïde erg weinig zonlicht weerkaatst en dus erg donker is. De rotatieperiode, positie van de polen en de spectraalklasse zijn onbekend. Dat wil men dus met de aanstaande passage wel allemaal te weten komen.

De asteroïde draait met een periode van 5,9 jaar om de Zon heen. Het object komt relatief dicht in de buurt van de baan van de Aarde en reist daarna tot voorbij de baan van Jupiter. De scheervlucht van 21 augustus 2021 is de dichtste voor de komende 65 jaar, dit is de langste periode dat de baan is berekend.

We hoeven ons geen zorgen te maken over een botsing tussen de asteroïde en de Aarde. Tijdens de kortste nadering zal 2016 AJ193 ons op een afstand van ongeveer 8,9 8 de afstand Aarde – Maan passeren. Dat is een grote en veilige afstand maar relatief dichtbij voor een rotsblok van 1,4 kilometer doorsnede. Het komt dicht genoeg bij om door zowel professionele als amateurastronomen gezien en bestudeerd te worden.

Professionele astronomen gebruiken radar

Wetenschappers van de NASA hebben plannen gemaakt om 2016 AJ193 tussen 20 en 24 augustus waar te nemen. Reflecterende radarsignalen van een asteroïde maken het mogelijk om de vorm, grootte en draaiing van een asteroïde te bepalen en soms lukt het ook om de radarsignalen om te zetten in afbeeldingen van asteroïden.

De radarsignalen die naar asteroïde 2016 AJ193 worden gestuurd zullen afkomstig zijn van de Goldstone Antenna in Californië. Ook kleinere radiotelescopen in Australië, Spanje en Italië zullen de asteroïde bestoken met hun radarsignalen.

De Goldstone radarantenne
De Goldstone radiotelescoop. Afbeelding via NASA/JPL.

Telescoopbezitters volgen de richting

Amateurastronomen die een telescoop hebben zullen de asteroïde ook kunnen zien. Ze zullen de snel-bewegende asteroïde voorlangs de sterren zien bewegen. Ze zullen de asteroïde kunnen fotograferen als die langs de Aarde glijdt. De asteroïde zal niet met het blote oog zichtbaar worden. Maar waarnemers met een telescoop met een diameter van 20 cm of meer zullen er een glimp van op kunnen vangen. Op zijn helderst heeft de asteroïde een visuele helderheid van magnitude 14.

Kaart met de positie van de asteroïde op 21 augustus 2021.
Kaart met de positie van de asteroïde op 21 augustus 2021. als je een GoTo-telescoop hebt dan richt je op de referentiesterren HIP 24354 of HIP 24618. je doet dit net voor zonsopkomst op 21 augustus 2021 omstreeks 5 uur. Je ziet dan een langzaam bewegende “ster”, dat is de asteroïde.

Eerste publicatie: 16 augustus 2021
Bron: NASA/EarthSky