kalenders

Asteroïde vernoemd naar paus Gregorius XIII

Paus Gregorius XIII, de 16de-eeuwse paus die verantwoordelijk is voor wat tegenwoordig bekend staat als de Gregoriaanse kalender heeft nu ook hemelse roem behaald.

Paus Gregorius XIII
Door Lavinia Fontana – Publiek domein,

Een werkgroep van de Internationale Astronomische Unie heeft een asteroïde naar hem vernoemd. Dit heeft het Vaticaan afgelopen week bekend gemaakt.

Asteroïde, 560974 Ugoboncompagni, de geboortenaam van paus Gregorius was Ugo Boncompagni, werd samen met 72 andere benoemde asteroïden aangekondigd in de update van 27 februari 2023 van de Working Group for Small Bodies Nomenclature van de Internationale Astronomische Unie.

Ook zijn drie Jezuïeten, aangesloten bij de sterrenwacht van het Vaticaan, opgenomen in de nieuwe groep. Het aantal Jezuïeten waarna een asteroïde is vernoemd is daarmee opgelopen tot 30, aldus het Vaticaan.

Gregorius leefde van 1502 – 1585. Samen met een Italiaanse astronoom en een Jezuïeten wiskundige corrigeerde hij de Juliaanse kalender en introduceerde hij een nieuwe methode om schrikkeljaren te berekenen. Dit resulteerde in de Gregoriaanse kalender, de kalender die wij dagdagelijks gebruiken.

De Vaticaanse sterrenwacht stamt uit 1582 en heeft zijn oprichting te danken aan het pontificaat van Gregorius en de Gregoriaanse kalenderreformatie. De sterrenwacht bevindt zich in de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandalfo in de heuvels ten zuiden van Rome. De sterrenwacht wordt bedreven door een tiental priesters en broeders de het heelal bestuderen.

Volgens een verklaring van de sterrenwacht heeft het proces om een asteroïde te benoemen – een asteroïde is een relatief klein object in de ruimte dat in een baan om de Zon draait – een voorlopige aanduiding op basis van de ontdekkingsdatum, gevolgd door een permanent getal.

Als die voorlopige aanduiding er is wordt de ontdekker uitgenodigd om een definitieve naam voor te stellen waarbij namen van dieren en commerciële namen verboden zijn. Bovendien moet er 100 jaar zitten voordat een asteroïde kan worden vernoemd naar een bepaalde persoon of speciale gebeurtenis.

De werkgroep voor nomenclatuur, bestaande uit 15 astronomen, beoordeelt vervolgens de voorgestelde namen.

Eerste publicatie: 3 maart 2023
Bron: phys.org