Ruimtevaartnieuws

Astronauten moeten schuilen voor ruimtepuin

De zeven astronauten aan boord van het International Space Station moesten eerder vandaag (maandag 15 november) in hun capsules schuilen voor naderend ruimtepuin.

Het International Space Station in een baan om de Aarde.
Het International Space Station in een baan om de Aarde.

De passage van het ruimtepuin begon maandag voor zonsopkomst en het International Space Station passeerde iedere 90  minuten op korte afstand dit ruimtepuin. Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos heeft de ontmoeting met dit ruimtepuin bevestigd maar NASA heeft tot nu toe geen commentaar geleverd.

Volgens NASA-astronaut Mark Vande Hei die sinds april in het ISS verblijft was het een gekke maar goed gecoördineerde dag. Het was een goede dag voor teambuilding maar ze kijken uit naar een rustiger dag morgen.

De bemanning krijgt vanuit de vluchtleiding een schema met passages van het puin voor dinsdag 16 november maar ze zullen gedurende de nacht geen aankondigingen van deze passages krijgen zodat de bemanning ook aan slapen toe kan komen. Tijdens de passages zullen ook morgen de luiken steeds gesloten moeten worden.

Volgens een aankondiging van Roscosmos was omstreeks 15:30 uur Nederlandse tijd de situatie aan het ruimtestation weer enigszins genormaliseerd. Volgens Roscosmos heeft de bemanning momenteel weer zijn routinewerkzaamheden opgepakt. De baan van het object dat eerder op de dag nog een gevaar vormde voor het ISS is nu een stuk opgeschoven. Volgens Roscosmos bevindt het ISS zich nu weer in de groene zone.

De omgeving van het ISS wordt door NASA, Roscosmos en hun partners regelmatig gecontroleerd. Het is een pizzavormige zone ongeveer 25 kilometer rond het ruimtestation en een zone van ongeveer 750 meter boven en onder het ISS. Het ruimtestation wordt vaker verplaatst om uit te wijken voor ruimtepuin dat in die zone komt. Dat gebeurde ook afgelopen week toen puin van een Chinese anti-satelliettest uit 2013 het ruimtestation op 10 november passeerde.

De eerste ontmoeting met het ruimtepuin vond plaats om 08:06 uur Nederlandse tijd en duurde ongeveer 10 minuten. Om 15:50 uur was er ook nog een ontmoeting en die duurde ongeveer 6 minuten.

Volgens verschillende bronnen zijn de details wat vaag maar vluchtte de 7-koppige bemanning eerder vandaag als voorzorgsmaatregel naar hun Soyuz MS-19 en Crew Dragon Endurance vanwege de nauwe passage van een puinwolk die het gevolg is van een uiteengevallen satelliet.

Het is een standaard procedure dat de astronauten in hun terugkeercapsules schuilen als er sprake is van een noodsituatie en ze mogelijk het ruimtestation moeten evacueren.

Momenteel wonen en werken er zeven astronauten in het ISS. Het zijn de NASA-astronauten Mark Vande Hei, Raja Chari, Thomas Marshburn en Kaja Barron en de Russische kosmonauten Anton Shkaplerov en Pyotr Dubrov en de Duitse astronaut Mattias Maurer van de ESA.

Chari, Marshburn, Barron en Maurer arriveerden 11 november met hun Crew Dragon Endurance bij het ISS.

Eerste publicatie: 15 november 2021
Bron: diverse persberichten