Ruimtevaartnieuws

Astronauten ongedeerd na noodlanding

Astronauten ongedeerd na misluke lancering
Lancering van de Soyoez met aan boord twee astronauten op weg naar het ISS.De lancering werd even later afgebroken. Credit: NASA TV

De twee astronauten van de Sojoez die na problemen met de raketmotoren vandaag een noodlanding moesten maken, zijn ongedeerd. De twee waren op weg naar het International Space Station toen er problemen optraden met de motoren van de eerste trap van hun raket.

De twee astronauten, de Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksey Ovchinin, zijn zonder kleerscheuren geland op de steppe van Kazachstan.

Het is de zoveelste tegenslag voor de Russische ruimtevaartindustrie die de laatste jaren te maken heeft met een serie problemen waardoor onder andere verschillende satellieten verloren gingen.

De raket werd om 10:40 Nederlandse tijd vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan gelanceerd. Een paar seconden nadat de eerste trap was afgestoten ontstond er een probleem waardoor de raket in een ballistische baan. Die ballistische baan betekent dat de raket in een steile boog terugkeert naar de Aarde.

De afdaling gebeurde in een veel steilere baan dan normaal en dat betekent dat de bemanning aan veel hogere G-krachten werd blootgesteld maar de noodlanding die ze hebben gemaakt maakt deel uit van het trainingsprogramma. Ze waren er, volgens zegslieden van NASA en Roscosmos goed op voorbereid.

Ovchinin en Hague zijn beiden voormalige luchtmachtpiloten. Ze zouden zich, na een vlucht van 6 uur naar het ISS voegen bij Alexander Gerst van de ESA, Serena Aunon-Chancellor van de NASA en Sergey Prokopvey van Rosmosmos.

Het International Space Station draait met een snelheid van ongeveer 28.000kilometer per uur om de Aarde. Het ISS viert in november dit jaar zijn 20-jarig bestaan.

Rusland heeft meteen een staatscommissie ingesteld die het ongeval gaat onderzoeken.

 

Eerste publicatie: 10 oktober 2018
Bron: diverse persberichten