Astronomisch Nieuws

Astronomen nemen enorme uitbarsting van Proxima Centauri waar

uitbarsting op proxima centauri - artist impressie
Een artistieke impressie van een enorme uitbarsting op Proxima Centauri. Credit: S. Dagnello, NRAO / AUI / NSF.

Astronomen hebben met behulp van de Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), de Hubble Space Telescope, de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) en de Du Punt telescoop de grootste uitbarsting ooit van de ster Proxima Centauri waargenomen. Proxima Centauri is de meest nabije ster tot de Zon en een van de best bestudeerde sterren met een lage massa.

Proxima Centauri is het kleinste lid van het Alpha Centauri systeem. Het is een ster van spectraalklasse M5.5 die 4,224 lichtjaar van ons is verwijderd en zich in het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus bevindt. De ster heeft een straal van 14% van de straal van de Zon en een massa van ongeveer 0,12 zonsmassa. De oppervlaktetemperatuur bedraagt ongeveer 2700 °C. Proxima Centauri heeft een lichtkracht van 1/1000ste van de Zon. De ster is dus heel erg lichtzwak en ondanks zijn nabijheid niet met het blote oog zichtbaar. Het is een zogenaamde rode dwergster.

De ster werd tijdens een verschillende maanden durende waarnemingscampagne bestudeerd met behulp van diverse telescopen. Op 1 mei 2019 werd een enorme uitbarsting waargenomen die door vijf verschillende telescopen zeer gedetailleerd is vastgelegd. Astronomen weten nu aan de hand van deze verschillende waarnemingen dat dezelfde snelle, energetische uitbarsting in verschillende golflengtes zichtbaar is.

De uitbarsting van 1 mei 2019 duurde slechts 7 seconden en het is de helderste die ooit op millimeter- en ver-ultraviolette golflengtes is gedetecteerd. Op ultraviolette golflengtes werd de ster binnen enkele seconden 14.000 keer helderder dan normaal.

In het verleden was het niet bekend dat sterren uitbarstingen konden vertonen in het millimetergebied. Het is nu voor het eerst dat men op millimetergolflengtes heeft gekeken naar uitbarstingen. De signalen op millimetergolflengtes kunnen astonomen helpen om meer informatie te verkrijgen over hoe sterren dergelijke uitbarstingen genereren.

Alles bij elkaar genomen was de uitbarsting 100 keer sterker dan een vergelijkbare zonnevlam van onze Zon.

De planeten rond Proxima Centauri worden dagelijks geteisterd door enorme uitbarstingen van hun ster en astronomen denken dat er nog wel andersoortige uitbarstingen voorkomen die ze ng niet hebben gezien maar die even schadelijk zijn voor planeten bij dergelijke sterren.

De resultaten van het onderzoek werden in de Astrophysical Journal Letters gepubliceerd.

Artikel: Meredith A. MacGregor et al. 2021. Discovery of an Extremely Short Duration Flare from Proxima Centauri Using Millimeter through Far-ultraviolet Observations. ApJL 911,

Eerste publicatie: 24 april 2021
Bron: diverse persberichten