Astronomisch Nieuws

Astronomen ontdekken grote sliert sterren in de buurt van de Zon

Sliert van sterren
De nachtelijke hemel gecentreerd rond de zuidelijke galactische pool in een zogenoemde stereografische projectie. In deze speciale projectie maakt de Melkweg een boog rond de gehele afbeelding. De sterren in de sliert zijn weergegeven in rood en bedekken bijna het gehele zuidelijke galactische halfrond en doorkruisen daarbij veel bekende sterrenbeelden. Image credit: Meingast et al, doi: 10.1051/0004-6361/201834950 / Gaia DR2 skymap.

Astronomen hebben met behulp van de Gaia ruimtetelescoop een grote sliert sterren ontdekt die momenteel op een afstand van slechts 326 lichtjaar langs de Zon beweegt. De sliert bevat minstens 4000 sterren die sinds hun ontstaan, ongeveer 1 miljard jaar geleden, samen door de ruimte bewegen.

De meeste open sterrenhopen in de schijf van ons sterrenstelsel vallen al snel na hun ontstaan uit elkaar. Dit komt omdat ze te weinig sterren bevatten om door middel van hun aantrekkingskracht bij elkaar in de buurt te blijven.

In de onmiddellijke nabijheid van onze Zon bevinden zich echter enkele sterrenhopen met voldoende stellaire massa om verschillende honderden miljoenen jaren bij elkaar te blijven.

Volgens de onderzoekers moeten dergelijke grote slierten sterren restanten zijn van sterrenhopen en deel uitmaken van de schijf van ons sterrenstelsel. Met behulp van de zeer nauwkeurige metingen van de Gaia hebben de onderzoekers nu de bewegingen van sterren in 3D kunnen vastleggen.

Toen ze zorgvuldig de verdeling van nabije sterren bekeken die gezamenlijk bewegen viel hun een speciale groep sterren op die voorheen niet bekend en bestudeerd was. Het was een groep sterren die de kenmerken vertonen van een groep sterren die gezamenlijk zijn ontstaan maar als gevolg van de aantrekkingskracht van ons sterrenstelsel uit elkaar zijn getrokken.

Het in kaart brengen van nabije slierten van sterren is als het zoeken naar een speld in een hooiberg zeggen de onderzoekers.

Astronomen hebben deze sliert sterren al heel lang gezien en er doorheen gekeken want hij bedekt een groot deel van de nachtelijke hemel maar ze beseffen nu pas dat de sterren bij elkaar horen en dat het gaat om een enorme sliert die zich verbazingwekkend dicht bij ons in de buurt bevindt.

Astronomen zijn altijd blij als ze dingen dicht bij ons in de buurt vinden want dat betekent dat het gaat om relatief heldere objecten die niet te wazig zijn om gedetailleerd te onderzoeken.

Als gevolg van de beperkingen in de waarnemingen van de Gaia bevat hun selectie slechts ongeveer 200 bronnen maar een extrapolatie van de gegevens suggereert dat de sliert uit minstens 4000 sterren bestaat en daarmee is deze structuur de grootste van alle bekende groepen sterren in de directe omgeving van de Zon.

“Zodra we deze specifieke groep sterren in meer detail hadden onderzocht, wisten we dat we hadden gevonden waarnaar we op zoek waren: een gelijktijdige, sliertachtige structuur, die zich uitstrekt over honderden parsecs over een derde van de hele hemel,” aldus de onderzoekers.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics

 

Eerste publicatie: 16 januari 2019
Bron: Sci News