Buitenaards leven - exoplaneten

Astronomen vinden super-Aarde in de bewoonbare zone van TOI-715

Astronomen hebben in de gegevens van de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) van de NASA een planeet in de bewoonbare zone rond de rode dwerg TOI-715 gevonden die met een periode van 19,3 dagen om de ster draait. Er is sprake van mogelijk een tweede, kleinere planeet met een periode van 25,6 dagen die zich aan de rand van de bewoonbare zone van TOI-715 kan bevinden. Dit systeem is het eerste door TESS gevonden dat binnen de meest conservatieve en breed toepasbare bewoonbare zone valt.

Een artist impressie van de super-Aarde exoplaneet TOI-715b.
Een artist impressie van de super-Aarde exoplaneet TOI-715b. Credit: NASA / JPL-Caltech.

TOI-715 is een rode dwerg van spectraalklasse M die ongeveer 137 lichtjaar van ons is verwijderd in de richting van het sterrenbeeld Volans – Vliegende Vis.

De ster is ook bekend als TIC 271971130 en is met een leeftijd van ongeveer 6 miljard jaar ouder dan de Zon.

Om TOI-715 draait de super-Aarde exoplaneet TOI-715b en de kandidaat-exoplaneet TOI-715c

Astronomen schatten de grootte van TOI-715b op ongeveer 1,5 * de Aarde en de planeet draait binnen de bewoonbare zone om de ster heen.

De bewoonbare zone is de zone waarin er vloeibaar water aan het oppervlak van de planeet kan voorkomen. Natuurlijk zijn er meer factoren in het spel om water te hebben zoals de aanwezigheid van een geschikte atmosfeer

Maar de conservatieve bewoonbare zone – een smallere en potentieel robuustere definitie dan de bredere “optimistische” bewoonbare zone – plaatst deze in een toppositie, althans volgens de ruwe metingen die tot nu toe zijn gedaan.

De kleinere planeet, TOI-715c, zou maar iets groter kunnen zijn dan de Aarde en zou zich ook net binnen de conservatieve bewoonbare zone kunnen bevinden.

Volgens de onderzoekers voegt TOI-175b zich bij de lijst van planeten in de bewoonbare zone die door Webb nauwkeuriger zouden kunnen worden onderzocht, misschien zelfs op tekenen van een atmosfeer.

Veel zal afhangen van de andere eigenschappen van de planeet, inclusief hoe groot hij is en of hij geclassificeerd kan worden als een waterwereld – waardoor zijn atmosfeer, indien aanwezig, prominenter en veel minder moeilijk te detecteren is dan die van een massievere, dichtere en drogere wereld waarvan de atmosfeer waarschijnlijk dichter bij het oppervlak blijft.

Als de mogelijke tweede planeet ter grootte van de Aarde in het systeem ook wordt bevestigd zou dit de kleinste planeet met een bewoonbare zone worden die tot nu toe door TESS is gevonden.

De ontdekking overtrof ook de vroege verwachtingen van TESS door een wereld ter grootte van de Aarde in de bewoonbare zone te vinden.

De ontdekking is beschreven in een artikel dat in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society is gepubliceerd.

Artikel: Georgina Dransfield et al. 2024. A 1.55 REarth habitable-zone planet hosted by TOI-715, an M4 star near the ecliptic South Pole. MNRAS 527 (1): 35-52; doi: 10.1093/mnras/stad1439

Eerste publicatie: 6 februari 2024
Bron: sci-news