Buitenaards leven - exoplaneten

Astronomen zien rechtstreeks de gasreus Beta Pictoris c

Deze afbeelding toont Beta Pictoris b en c in de stofschijf rond Beta Pictoris. Axel Quetz / MPIA Graphics Department.
Deze afbeelding toont Beta Pictoris b en c in de stofschijf rond Beta Pictoris. Axel Quetz / MPIA Graphics Department.

Astronomen hebben met behulp van de Very Large Telescope van de ESO voor het eerst rechtstreekse opnames gemaakt van de onlangs ontdekte reuzenplaneet Beta Pictoris c.

Beta Pictoris is de op een na helderste ster van het sterrenbeeld Pictor – Schilder. De ster is ongeveer 63 lichtjaar van de Aarde verwijderd. Om de ster draait een circumstellaire schijf van gas en stof en een groot aantal kometen waarvan we er sommigen naar de ster hebben zien vallen.

Om de ster draaien minstens twee planeten die beiden ongeveer 20 miljoen jaar oud zijn: Beta Pictoris b en c. Beta Pictoris b werd in november 2008 ontdekt. Het is een gasreus met een massa van 10 tot 11 * de massa van Jupiter. Beta Pictoris b draait op en afstand van 9,8 Astronomische Eenheden om zijn ster heen en heeft voor een rotatie 22 jaar nodig. Tussen 2013 en 2018 is Beta Pictoris b diverse malen rechtstreeks waargenomen.

Beta Pictoris c werd in 2019 ontdekt met behulp van de radiale snelheidsmethode. Deze exoplaneet heeft een massa van 8,2 * de massa van Jupiter en bevindt zich veel dichter bij zijn ster. Beta Pictoris c bevindt zich op een gemiddelde afstand van 2,7 AE van zijn ster en heeft voor een rotatie ongeveer 1200 dagen nodig.

Artist impressie Beta Pictoris c
An artist’s impression of the Beta Pictoris system. Image credit: Axel Quetz / MPIA Graphics Department.

De eerste directe opnames van Beta Pictoris c werden gemaakt met de vier 8,2 meter telescopen en het GRAVITY-instrument aan de Very Large Telescope van de ESO in Chili.

Het is de eerste directe bevestiging van een planeet die met de radiale snelheidsmethode is gedetecteerd.

GRAVITY werd al eerder gebruikt om spectra van andere direct waargenomen exoplaneten te verkrijgen die zelf al hints bevatten over hun ontstaansproces.

De helderheidsmeting van Beta Pictoris c gecombineerd met zijn massa is een bijzonder belangrijke stap om planeetvormingsmodellen te testen. Volgens de onderzoekers is het verbazingwekkend welk niveau van detail en gevoeligheid men kan bereiken met GRAVITY.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in twee verschillende artikelen in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics.

Artikel:

Eerste publicatie: 11 oktober 2020
Bron: Sci-News