Ruimtevaartnieuws

Bemanning van de Shenzhou XIII klaar voor de eerste ruimtewandeling

De Shenzhou XIII-bemanning zal binnenkort zijn eerste ruimtewandeling uitvoeren. Dit heeft het China Manned Space Agency medegedeeld.

Chinese ruimtewandeling
Schermfoto genomen in het Beijing Aerospace Control Center op 20 augustus 2021. De Chinese astronauten Nie Haisheng en Liu Boming zwaaien naar de camera na hun ruimtewandeling. Credit: Xinhua/Tian Dingyu.

Het agentschap zei in een persbericht van afgelopen vrijdag, 5 november 2021, dat de driekoppige bemanning, bestaande uit generaal-majoor Zhai Zhigang, kolonel Wang Yaping en kolonel Ye Guangfu, in een goede conditie verkeren en klaar zijn voor hun opdracht.

De astronauten verblijven inmiddels meer dan 3 weken in het Tiangong ruimtestation. Ze hebben materialen van de Tianzhou 2 en 3 vrachtcapsules verplaatst naar de Tianhe kernmodule. Ze hebben de ruimtepakken voor de ruimtewandeling getest en ze hebben een noodevacuatie geoefend de robotische arm en de medische voorzieningen gecontroleerd.

De Shenzhou XIII bemanning werd met behulp van een Lange Mars 2F draagraket vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China gelanceerd en arriveerde al snel daarna bij de Tianhe module. De Tianhe module is de eerste en het centrale deel van Tiangong, het Hemelse Paleis. Het is de bedoeling dat de bemanning er 6 maanden verblijft. Ze gaan hiermee het nationale record verbreken.

De Shenzhou XIII bemanning heeft een groot takenpakket meegekregen. Zo zullen ze twee of drie ruimtewandelingen uitvoeren om een kleine robotische arm op een grotere arm te bevestigen. Ook gaan ze procedures etc. controleren die straks gebruikt gaan worden om met de robotische arm modules van het ruimtestation te verplaatsen. Ook wordt de apparatuur in het ruimtestation gecontroleerd en worden instrumenten getest die astronauten gebruiken bij langdurig verblijf in de ruimte.

Hun voorgangers in de Shenzhou XII-missie worden twee ruimtewandelingen uit. Deze missie duurde drie maanden.

Wang Yaping is moeder van een 5 jaar oude dochter. Zij is de tweede Chinese vrouw die naar de ruimte ging. Haar eerste lancering was in juni 2013 met de Shenzhou X-missie. Ze is de eerste Chinese vrouw aan boord van een ruimtestation en ook de eerste die een ruimtewandeling uit zal voeren.

Eerste publicatie: 7 november 2021
Bron: Xinhua News Agency