Astronomisch Nieuws

Bennu heeft een flinke wrat

De rotatie van asteroïde Bennu
Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

 

De diamantvormige asteroïde Bennu heeft aan zijn oppervlak een groot rotsblok dat eruit ziet als een wrat en heel veel andere knobbels en hobbels. Dit is te zien op een korte video die de NASA afgelopen week heeft vrijgegeven.

De foto’s werden gemaakt op 2 november 2018 door de ruimtesonde OSIRIS-Rex van de NASA die na een reis van bijna twee jaar binnenkort in een baan om de asteroïde wordt gebracht.

We kunnen op de video de asteroïde van alle kanten bekijken. Met behulp van de PolyCam van de OSIRIS-Rex werd er iedere 10 graden dat Bennu draaide een foto gemaakt. Bennu draait in ongeveer 4 uur en 11 minuten volledig om zijn as. De foto’s werden gemaakt op 2 november 2018 vanaf een afstand van ongeveer 200 kilometer, aldus officials van het Goddard Space Flight Center van de NASA dat is gevestigd in Greenbelt in de Amerikaanse staat Maryland.

In een andere set afbeeldingen die de OSIRIS-REx heeft gemaakt komt de 500 meter grote Bennu tijdens de nadering van de ruimtesonde haarscherp in beeld.

OSIRIS-REx nadert de aardscheerder Bennu
De aardscheerder Bennu wordt in deze set van 16 afbeeldingen steeds beter zichtbaar het zijn bijna dagelijkse opnames die zijn gemaakt door de OSIRIS-Rex tijdens zijn nadering van Bennu. De opnames zijn gemaakt tussen 12 oktober en 20 oktober 2018. Credit: NASA/Goddard/Universiteit van Arizona

PolyCam maakte op 12 oktober 2018 de eerste opnames van de asteroïde. De OSIRIS-REx was toen nog 44.000 kilometer verwijderd van Bennu. De laatste opname in de serie werd op 29 oktober gemaakt vanaf een afstand van ongeveer 320 kilometer.

Asteroïde Bennu
Een afbeelding gemaakt op 2 november 2018 door de PolyCam van de OSIRIS-Rex van de NASA. De ruimtesonde was op dat moment ongeveer 196 kilometers verwijderd van de asteroïde Bennu. Credit: NASA Goddard Space Flight Center

Als alles volgens plan verloopt zal OSIRIS-REx op 3 december 2018 aankomen bij Bennu en dan op 31 december 2018 in een baan om de asteroïde komen. De ruimtesonde gaat gedurende twee jaar het oppervlak bestuderen en zal daarna afdalen om materiaal van de asteroïde te schrapen. Dit materiaal zal in september 2013 op Aarde worden afgeleverd.

Daarna zullen onderzoekers van over de hele wereld zich over het materiaal buigen. Ze zullen vooral zoeken naar gegevens over de jonge dagen van ons zonnestelsel en de rol die koolstofrijke asteroïden zoals Bennu mogelijk hebben gespeeld bij het brengen van bouwstenen van leven naar de Aarde.

De volledige naam van de ruimtesonde luidt: Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer. De missie kost de NASA een slordige 800 miljoen euro.

Eerste publicatie: 12 november 2018
Bron: NASA