Ruimtevaartnieuws

BepiColombo scheert langs Venus

BepiColombo scheert langs Venus
BepiColombo scheert langs Venus. Afbeelding gemaakt door de BepiColombo-missie op 10 augustus 2021. Credit: ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO

De Europees-Japanse BepiColombo-missie maakte op 10 augustus 2021 deze opname van Venus terwijl de ruimtesonde langs de planeet scheerde. Dit werd gedaan om met behulp van de aantrekkingskracht van Venus meer snelheid en koers te maken op weg naar Mercurius.

De opname werd op 10 augustus 2021 om 15:57 uur gemaakt door de Monitoring Camera 3 van de Mercury Transfer Module. De ruimtesonde was op dat moment slechts 1573 kilometer verwijderd van de wolkentoppen van Venus. Kort hiervoor, om 15:51 uur vond op 552 kilometer afstand de dichtste nadering tot de planeet plaats.

De camera’s leveren zwart-wit opnames met een resolutie van 1014 * 1024 pixels. De afbeelding is lichtjes bewerkt om het contrast te verhogen. Links beneden is een beetje vignettering, veroorzaakt door de lens, te zien. Linksboven zijn de antenne van de Mercury Planetary Orbiter en een deel van de ruimtesonde zichtbaar met op de achtergrond de planeet Venus.

De manoeuvre, de tweede langs Venus en de derde van negen scheervluchten totaal, was nodig om de ruimtesonde richting Mercurius te krijgen. De ruimtesonde is zeven jaar op weg naar de kleinste en binnenste planeet van ons zonnestelsel. BepiColombo maakt één scheervlucht langs de Aarde, twee langs Venus en zes langs Mercurius om af te remmen tegen de aantrekkingskracht van de Zon en om in een baan om Mercurius te komen. De eerste scheervlucht langs Mercurius zal op 1 en 2 oktober 2021 plaatsvinden.

De BepiColombo-missie bestaat uit de Mercury Planetary Orbiter van de ESA en de Mercury Magnetospheric Orbiter van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. Het is de bedoeling dat de ruimtesonde uiteindelijk in 2025 in een baan om Mercurius terecht komt.

Eerste publicatie: 15 augustus 2021
Bron: ESA