Zonnestelsel Nieuws

Bewijs voor vulkanische kraters op de maan Titan

Geneste meervoudig ingestorte vulkanen
Deze afbeelding vergelijkt geneste, meervoudig ineengestorte vulkanen op Titan (linksboven), Mars (rechtsboven en twee op Aarde (beneden).

Vulkaanachtige kenmerken die door de Cassini ruimtesonde van de NASA in de poolgebieden van de maan Titan werden gezien zouden het bewijs kunnen zijn van explosieve uitbarstingen die tegenwoordig ook nog plaatsvinden. Dit schrijven wetenschappers in een artikel dat voor publicatie is geaccepteerd door het tijdschrift Journal of Geophysical Research: Planets.

Morfologische kenmerken zoals geneste instortingen, verhoogde wallen, halo’s en eilanden wijzen erop dat enkele van de overvloedige kleine depressies in het noordpoolgebied van Titan mogelijk vulkanische instortingskraters zijn. Een paar soortgelijke depressies zijn ook aan de zuidpool van Titan zichtbaar.

De nauwe associatie van de voorgestelde vulkanische kraters met poolmeren is consistent met een vulkanische oorsprong door explosieve uitbarstingen gevolgd door ineenstorting tot caldera’s. De schijnbare versheid van sommige kraters kan betekenen dat het vulkanisme relatief recent actief is geweest op Titan of misschien zelfs nog steeds voortduurt, aldus de onderzoekers.

De Cassini-missie onthulde vele landvormen op de Saturnusmaan Titan die lijken op die van de Aarde. Zandduinen, rivierdalen en meren zijn allemaal het resultaat van handelingen van de atmosfeer aan het oppervlak, aangedreven door zonnewarmte.

De onderzoekers tonen aan dat er ook bewijs is voor interne hitte die zich aan het oppervlak manifesteert als cryovulkanen die zijn gemaakt doordat de korst van waterijs smelt tot vloeibaar water dat aan het oppervlak van Titan uitbarst. Deze kenmerken zijn ongeveer rond met verhoogde randen en ze overlappen elkaar soms. Ze komen overeen met de vormen van andere vulkanische landformaties op Aarde en Mars die zijn ontstaan door explosie, erosie en ineenstorting.

Dat deze kenmerken voorkomen in de poolgebieden, in de buurt van de methaanmeren, kan er op duiden dat methaan, stikstof of een andere vluchtige stof betrokken zijn bij de vorming. De kernmerken lijken relatief vers en dat zou kunnen betekenen dat ze vandaag de dag nog steeds worden gevormd.

Het onderzoek werd gefinancierd door een toelage vanuit de Cassini-missie aan het Planetary Science Institute.

Onderzoeksrapport: “Morphologic Evidence for Volcanic Craters near Titan’s North Polar Region”

 

 

Eerste publicatie: 20 juni 2020
Bron: SpaceDaily