Zonnestelsel Nieuws

Bodem op de Maan en Mars mogelijk geschikt voor landbouw

China laat plantjes groeien op de Maan
De eerste plantjes op de Maan groeiden tijdens de Chang’e 4 missie die China begin 2019 op de Maan liet landen. Credit: Chongqing University

Onderzoekers van de universiteit van Wageningen hebben gewassen geteeld op door de NASA nagemaakte Mars- en Maan-grond. Het onderzoek ondersteunt het idee dat het niet alleen mogelijk is om gewassen te laten groeien om toekomstige bewoners te voeden maar dat het ook mogelijk is om bruikbare zaden van deze gewassen te verkrijgen.

Wieger Wamelink en zijn collega’s van de universiteit van Wageningen cultiveerden 10 verschillende gewassen: tuinkers, rucola, tomaat, radijs, rogge, quinoa, spinazie, bieslook, erwten en prei. De onderzoekers simuleerden de eigenschappen van het regoliet op de Maan en Mars en vergeleken dat met “normale” grond (potgrond van de Aarde) als controle.

Negen van de tien gewassen groeiden prima en de eetbare delen ervan werden geoogst. Spinazie deed het niet zo goed. De totale biomassa die per vak werd geoogst was het hoogste voor de aardse potgrond en de nagebootste Marsbodem. De nagebootste Maanbodem deed het veel slechter. De zaden die door drie groenten (radijs, rogge en tuinkers) werden met succes weer tot ontkieming gebracht.

De onderzoekers waren blij toen ze zagen dat de eerste tomaten die op de gesimuleerde Marsbodem rood begonnen te kleuren. Het betekent een nieuwe stap naar een duurzaam gesloten landbouwsysteem, aldus Wieger Wamelink.

Het artikel “Crop Growth and Viability of seeds on Mars and Moon soil simulants”, door Wieger Wamelink en zijn collega;s in gepubliceerd in “Open Agriculture”.

 

Eerste publicatie: 16 oktober 2019
Bron: De Gruyter