Astronomisch Nieuws

Bouw grootste radiotelescoop voor bestudering Zon voltooid

China heeft de bouw van wat nu de grootste radiotelescoop ter wereld is voor het bestuderen van de Zon, voltooid. De hele opstelling bestaat uit 313 schotels met elk een doorsnede van 6 meter die zijn verdeeld over een cirkel met een diameter van 3,14 kilometer.

De Daocheng Solar Radio Telescope
Luchtfoto van de bouwplaats van de zonneradiotelescoop gemaakt op 13 november 2022 in Daocheng County in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Garze in de Chinese provincie Sichuan. Credit: China News

De Daocheng Solar Radio Telescope (DSRT) bevindt zich op een plateau in de Chinese provincie Sichuan in het zuidwesten van China.

De DSRT is gericht op het waarnemen van zonnevlammen en coronale massa ejecties (CME’s oftewel plasmawolken) die de elektronica kunnen verstoren of overbelasten en grote schade kunnen aanrichten op en boven de Aarde. CME’s worden geactiveerd door herschikkingen in het magnetische veld die optreden in zonnevlekken op de Zon. Wanneer ze richting Aarde zijn gericht kunnen ze schade toebrengen aan elektriciteitsnetwerken, telecommunicatie, satellieten in een baan om de Aarde bedreigen en zelfs de veiligheid van astronauten aan boord van het ISS en het onlangs voltooide Tiangong ruimtestation in gevaar brengen.

Aan de andere kant zijn zonnevlammen en CME’s ook verantwoordelijk voor de kleurrijke aurora-fenomenen die aan de nachtelijke sterrenhemel in de buurt van de poolgebieden zijn te zien.

De kolossale radiotelescoop zal in juni 2023 aan zijn eerste waarnemingen beginnen, na voltooiing van de uitlijning en andere testen. Het is slechts een van de vele nieuwe zonneobservatieprojecten die momenteel wereldwijd worden ontwikkeld.

Volgens astronomen gaan ze een gouden tijdperk van de zonneastronomie in want er worden wereldwijd veel grote zonnetelescopen in gebruik genomen. Volgens Chinese onderzoekers is het hebben van observatoria in China belangrijk zodat er geen gegevens verloren gaan van de zonneactiviteit die door telescopen in andere tijdszones niet kunnen worden gezien. Het is dan ook belangrijk om wereldwijd goed samen te werken.

De DSRT maakt deel uit van een monitoringsnetwerk dat het Chinese Meridian Project wordt genoemd en waarbij in Mingantu in Binnen-Mongolië in het noordwesten van China aan een tweede zonnetelescoop wordt gewerkt.

Eerste publicatie: 30 november 2022
Bron: China News