Ruimtevaartnieuws

Bouw Tiangong wordt dit jaar voltooid

Het Chinese ruimtestation Tiangong moet voor het einde van het jaar zijn voltooid en zal volgens een programmaleider een groot ruimtestation worden met een gecombineerde massa van bijna 100 ton.

het complete Tiangong ruimtestation
By Shujianyang – Own work, CC BY-SA 4.0,

Zhou Jianping, hoofdontwerper van het bemande ruimtevaartprogramma van het land zei dat de montagefase van het Tiangong-programma in mei zal beginnen en de lancering van twee astronautenbemanningen, twee ruimtelaboratoria en twee vrachtcapsules zal omvatten.

Zhou maakte de opmerkingen afgelopen vrijdag in de Grote Hal van het Volk in Beijing voor de opening van de vijfde zitting van het 13de Nationale Comité van de Chinese Politieke Consultatieve Conferentie van het Volk. De wetenschapper is lid van het Nationale Committee van de CPPCC, het hoogste politieke adviesorgaan in China.

Met de bemande Shenzhou XIV en XV-missies zullen 6 astronauten worden gelanceerd. De bemanning van de Shenzhou XIV zal verantwoordelijk zijn voor het monitoren van de koppeling van de Tianhe kernmodule met de twee ruimtelaboratoria en daarna de configuratie van deze twee laboratoria.

Tegen het ende van het jaar zal de Shenzhou XV worden gelanceerd, die bemanning zal zich bij de Shenzhou XIV-bemanning voegen.

Na de voltooiing van Tiangong zal het bestaan uit drie hoofdcomponenten: een kernmodule gekoppeld aan twee grote ruimtelaboratoria, twee Shenzhou-ruimtevaartuigen en één vrachtcapsule. Het totale gewicht van deze configuratie bedraagt ongeveer 100 ton.

Totdat de bemanning van de Shenzhou XIV terugkeert naar de Aarde zullen er dan zes astronauten in het ruimtestation verblijven.

Volgens Zhou zal Tiangong een platform voor wetenschappelijke experimenten en technologische demonstraties zijn in een breed scala van onderzoeksgebieden zoals biologie, materiaalkunde en microzwaartekrachthydrodynamica.

China lanceerde in april het eerste en centrale onderdeel van zijn Tiangong ruimtestation, de Tianhe-kernmodule, en stuurde de Shenzhou XII bemanning om er van half juni tot half september te verblijven.

De 22,5 ton zware, uit drie secties bestaande module wordt nu bewoond door de Shenzhou XIII-bemanning. Deze bestaat uit generaal-majoor Zhai Zhigang, kolonel Wang Yaping en kolonel Ye Guangfu. Ze arriveerden midden oktober 2021 en ze zullen er ongeveer zes maanden verblijven.

Tijdens haar eerste ruimtewandeling in november werd Wang Yaping de eerste vrouwelijke Chinese ruimtewandelaar. Daarnaast verrichtte ze samen met Zhai, commandant van de missie, gedurende meer dan 6,5 uur werkzaamheden buiten het ruimtestation.

De Shenzhou XIII verblijft inmiddels meer dan 140 dagen in de ruimte. Volgens Zhou doen ze het goed en komen ze half april terug naar de Aarde.

Eerste publicatie: 7 maart 2022
Bron: Ria Novosti