Ruimtevaartnieuws

Brandstoflek houdt Artemis 1 wederom aan de grond

De volgende poging om Artemis 1 te lanceren zal aanstaande dinsdag, 5 september, zijn.

NASA hoopte om vandaag om 20:17 uur Nederlandse tijd de Artemis 1 maanmissie met behulp van de nieuwe Space Launch System-raket te lanceren maar een waterstoflek dat ongeveer 7 uur voor de lancering optrad heeft roet in het eten gegooid.

NASA's Artemis 1 klaar voor lancering.
NASA’s Artemis 1 klaar voor lancering. Credit: NASA)

Technici van de NASA hebben tijdens het aftellen van de Artemis 1 herhaaldelijk geprobeerd om het brandstoflek te dichten. Eerst probeerden ze de tankaansluiting te verwarmen en af te koelen met koude brandstof om het lek te verhelpen. Vervolgens probeerden ze het weer op druk te brengen met helium en keerden ze terug naar de warm-en-koude methode om het lek te stoppen. Alle drie de pogingen mislukten.

De vertraging, de tweede van deze week voor de Artemis 1 maanmissie, betekent dat NASA tot aanstaande dinsdag moet wachten om weer een lanceerpoging te kunnen doen. Dat betekent dan wel dat de lekkage moet zijn verholpen.

NASA heeft aanstaande dinsdag een lanceervenster van 90 minuten om Artemis 1 te lanceren. Dit lanceervenster opent om 00:12 uur Nederlandse tijd.

Artemis 1 is de eerste testvlucht van het Artemisprogramma van de NASA om tegen 2025 astronauten naar de Maan te brengen. Deze missie is een onbemande test van het Space Launch System en het Orion ruimtevaartuig om ervoor te zorgen dat beide voertuigen veilig zijn voor astronauten.

Eenmaal gelanceerd zal Artemis in iets meer dan een maand naar de Maan vliegen en er met een wijde boog omheen vliegen om vervolgens terug te keren naar de Aarde om in de Stille Oceaan voor de kust van Californië in zee te landen.

Als de lancering van maandag niet doorgaat dan is er nog een poging om donderdag 7 september om 00:57 uur te lanceren. Maar tijdens die lancering is het lanceervenster slechts 24 minuten.

Als de aanstaande pogingen mislukken dan zal NASA tot oktober moeten wachten voor een volgende lancering en dat betekent dat de enorme raket terug wordt gereden naar zijn hangaar zodat raket, Orion en de cubesats allemaal gecontroleerd kunnen worden

Eerste publicatie: 3 september 2022
Bron: NASA